Microsoft блокирала 71 милиарди кибератаки

Microsoft разкри мащаба на кибератаките срещу бизнеса и потребителите
(снимка: Microsoft)

През миналата година Microsoft е успяла да блокира десетки милиарди киберзаплахи срещу потребители с помощта на разработените от компанията инструменти за сигурност, според собствено изследване.

Общо 71 милиарда кибератаки са били отблъснати през 2021 г. с помощта на Microsoft Defender за крайните точки, Microsoft Defender за Office 365 и Microsoft Azure Active Directory (AD), съобщи компанията в блог публикация.

Основните заплахи са разпределени в няколко категории:

Заплахи за крайните точки

От януари до декември 2021 г. Microsoft Defender за крайни точки е блокирал повече от 9,6 милиарда заплахи със злонамерен софтуер срещу корпоративни и потребителски устройства.

Имейл заплахи

Microsoft Defender за Office 365 е блокирал повече от 35,7 милиарда фишинг и други злонамерени съобщения, насочени към корпоративни и потребителски клиенти.

Заплахи за кражба на акаунт

Услугата Microsoft Azure Active Directory е регистрирала и блокирала повече от 25,6 милиарда опита за поемане на контрол върху потребителски акаунти с използване на “груба сила” за хакване на системите.

В същото време Microsoft изразява загриженост относно недостатъчното разпространение на технологии като многофакторна автентификация и решения без пароли. Въпреки че броят на заплахите продължава да расте през последните две години, силните методи за удостоверяване все още не се използват широко, казват от компанията.

Междуотрасловото проучване на компанията установява, че към декември 2021 г. само 22% от потребителите на Microsoft Azure Active Directory (Azure AD) и Cloud Identity Solution са използвали силни методи за удостоверяване.

Коментари по темата: „Microsoft блокирала 71 милиарди кибератаки”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Теста за супер хакер – да си публикува СВ-то на главната страница на Майкрософт.

Коментар