Закон ще разреши инсталиране на външни приложения в iPhone

Монополът на Apple с приложенията за iPhone е на път да приключи
(снимка: CC0 Public Domain)

Съдебната комисия на Сената на САЩ одобри законопроект, който ще ограничи магазините за приложения на компании с твърде голям контрол върху пазара. Става въпрос, разбира се, за Google Play и Apple App Store.

Като част от законопроекта, на големите платформи за разпространение на софтуер е забранено да изискват от разработчиците на приложения да използват тяхната система за плащане – разработчиците трябва да имат избор, съобщи Ройтерс.

Но още по-важно в новия законопроект е, че той ще принуди Apple да позволи инсталиране на своите устройства на приложения от трети страни. Така разработчиците на приложения ще избегнат такси от 15% и 30% за App Store.

Според Apple обаче това ще застраши поверителността на потребителите. За сравнение, Google, който предлага своя Google Play на устройства с Android, не забранява на потребителите да инсталират софтуер от трети страни.

Сенаторът от демократите Ричард Блументал каза, че 30-процентната комисионна, която Apple и Google начисляват за покупки от техните магазини за приложения, е знак за монополна власт. Републиканският сенатор Марша Блекбърн, от своя страна, обвини ръководителите на Силициевата долина в арогантност и отказ да сътрудничат с Конгреса.

Новият закон ще принуди магазините за приложения да позволят на разработчиците на софтуер да преговарят с клиенти извън платформите за по-евтини абонаменти и алтернативни опции за плащане. Например, това ще им позволи да поставят връзки в приложенията към алтернативни методи на плащане. Миналата година Apple заяви, че ще позволи това като част от уреждането на групов иск, заведен от разработчици на софтуер в САЩ.

Google намали таксите, начислени при използване на своята платежна система. Говорител на компанията каза, че приетият днес законопроект може да отмени много от ползите, които съвременните платежни системи предоставят на потребителите. Приемането на законопроекта би нарушило конкуренцията и ще е равносилно на опит на Конгреса да избира изкуствено победители и губещи на силно конкурентен пазар.

Apple изрази загриженост, че ако бъде приет, новият закон ще се отрази негативно на поверителността на потребителите. Залогът е особено голям за компанията, тъй като App Store е един от важните ѝ източници на доходи. През 2021 г. магазинът за приложения донесе 68,4 милиарда долара на Apple.

Компании като Spotify, Tile и Match Group подкрепиха законопроекта, който според тях ще ги направи по-малко зависими от Apple и Google. Според запознати, Microsoft също подкрепя законовата промяна.

Коментари по темата: „Закон ще разреши инсталиране на външни приложения в iPhone”

добавете коментар...

  1. 112

    Крайно време е да им разбият монопола.

Коментар