Приложение за разхождане на кучета излиза на борсата

Темата “кучета” изстреля стартъп с мобилно приложение до фондовата борса
(снимка: Wag)

Млада компания, създателка на приложение за разхождане на кучета, ще стане публична и ще излезе на американската фондова борса. Тя ще се появи на NASDAQ с борсовия етикет „PET”.

Wag е основана през 2015 година. Нейната мисия – разхождането на кучета – я провокира да създаде приложение, което свързва собствениците на домашни любимци с мрежа от гледачи на домашни любимци и кучеразхождачи. Последните две групи се третират като „независими изпълнители”, отбелязва CNN.

Компанията бързо привлича позитивните коментари на редица знаменитости. През 2018 година Wag хваща окото на Vision Fund на SoftBank – инвестиционен фонд, известен с това, че раздава щедри суми за новостартиращи компании, за да стимулира техния растеж.

SoftBank налива 300 милиона долара във Wag, с което става най-големият му поддръжник. По-нататък историята на Wag се развива не толкова бляскаво, защото се появява остра конкуренция на пазара на въпросните услуги за разхождане на кучета.

Налагат се съкращения на служители, промени в ръководството. SoftBank се оттегля през 2019 г., продавайки дела си. В крайна сметка обаче фирмата успява да изплува от калта и вече има присъствие е 4600 града в САЩ.

Сега тя се готви да се появи на NASDAQ посредством специална сделка за сливане с CHW Acquisition Corp. Този вид сливания обединяват действаща компания с интересен продукт и фирми като CHW, които нямат бизнес-дейност, но пък имат капиталов ресурс.

Обединената компания ще стане публична, като за момента пазарните наблюдатели я оценяват на 350 милиона долара.

Коментар