Google ще учи децата как да ремонтират хромбуци

Хромбуците навлязоха осезаемо в сферата та образованието през последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Възможностите за самостоятелна поправка на електроуредите и електрониката са гореща тема в технологичната сфера, като се започне от телефоните на Apple и се стигне до тракторите на John Deere. Повечето производители на хардуер вече възприемат за нормална практиката потребителите да ремонтират устройствата си в домашни условия. Google обаче отива една стъпка по-далеч.

Интернет компанията иска да обучи децата в школска възраст как да ремонтират лаптоп. За целта фирмата е разработила програма за поправяне на популярните хромбуци, съобщи Arstechnica.

Моделите Chromebook са изключително популярни в училищата поради семплата си операционна система и лесното управление. Но хардуерът във всяка училищна среда наистина е подложен на изпитание често пъти. Е, това вече няма да е проблем.

Нов уебсайт на Google включва ръководство за устройване на „съоръжения” за ремонтиране на хромбуци. Препоръчва се на училищата да създадат специално място за ремонт, да има рецепция за „клиентите”, които да оставят повредените си устройства, и да описват проблемите. Хубаво е да има и „табло” за проследяване на развитието на уменията на учениците.

Acer и Lenovo са OEM производителите, които участват в програмата за ремонт. Google е изготвила инструкции за разглобяване, достъпни на сайта за ремонт на хромбуци за избрани модели.

Ръководствата за ремонт са детайлни, с много подробни снимки и чертежи, показващи местоположението на всеки винт и кабел – и инструкции как да се направи стартова USB памет за възстановяване.

Документите предупреждават, че самостоятелното ремонтиране ще доведе до отпадане на гаранцията за даденото устройство, но кой ли се опитва да ремонтира компютър, който е в гаранционен срок…

Сайтът не предлага много насоки за това откъде да се закупят части или какви инструменти ще са необходими за ремонт, но за това могат да помогнат преподавателите. Освен това ръководството за поправка предполага само дейности, за които е необходима отвертка – ремонтните дейности няма да обхващат неща като подмяна на компоненти с фиксиране чрез поялник.

Google казва, че програма ще осигури ценни умения за ремонт на учениците и може дори да бъде въведение в ИТ кариерата.

Коментар