ИТ бизнесът отново дърпа биткойн нагоре

Биткойн започва да поскъпва в синхрон с акциите на технологичните фирми
(снимка: CC0 Public Domain)

След спада напоследък биткойн отново струва повече от 40 хиляди долара – инвеститорите в криптовалутата са вдъхновени от успеха на ИТ компаниите, сочат пазарните анализи.

Биткойн отчете най-големият си ръст от октомври насам, след като инвеститорите върнаха доверието си към рисковите активи на фона на нестабилна седмица на финансовите пазари. Най-популярната криптовалута поскъпна с повече от 10% до 40 520 долара за брой снощи, докато етериум отчете увеличение от над 12% до $2947.

Основните криптовалути поскъпват, тъй като силните печалби за четвъртото тримесечие на Amazon засилиха доверието на инвеститорите в технологичните акции, които се движеха в синхрон с цифровите валути през последните месеци.

„Фактът, че печалбите на Amazon са поели по пътя на Apple, Microsoft и Google, а не по пътя на Meta, даде на инвеститорите повече увереност, че могат да се върнат към рискова търговия с активи”, коментира пред Bloomberg Мат Мали, главен пазарен стратег във фирмата за финансови услуги Miller Tabak + Cо.

Бързото понижаване на стойността на криптовалутите започна точно когато технологичните акции и други рискови активи се сринаха на фона на загрижеността на инвеститорите относно въздействието на предстоящото повишаване на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ и тенденцията към затягане на паричната политика по целия свят.

„Въпреки че имаше опасения относно паричното затягане, сега на много капиталови пазари има консенсус, че повишаването на лихвите с 50 базисни точки се изчислява на фона на последните движения на фондовите пазари”, каза Хейдън Хюз, главен изпълнителен директор на търговската компания Alpha Impact.

Наред с други причини, поскъпването на криптовалутите, според експерти, беше частично повлияно от съобщението на северноамериканската компания за добив на биткойн Marathon Digital Holdings да увеличи своите запаси от криптовалута до приблизително 8595 биткойна.

Но в крайна сметка, въпреки добрата динамика, цената на биткойн все още е далеч от историческия максимум от 69 000 долара, достигнат през ноември миналата година.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът отново дърпа биткойн нагоре”

добавете коментар...

  1. Битцент

    Баси безмозъчното мекотело.

  2. Йордан

    Криптото промени света! След години всеки един от нас ще си има собствени копачки вкъщи и ще правим десетки хиляди всеки месец, докато се излежаваме на диванчето и се забавляваме с жените си. Всеки ще си има парички, без да се налага да работи и да прави неща, които не обича да прави.

Коментар