Прогнозират $75 000 за биткойн тази година

Най-популярната криптовалута ще расте отново, призната от институционалните инвеститори
(снимка: CC0 Public Domain)

Стойността на биткойн може почти да се удвои тази година, достигайки границата от 75 000 долара, тъй като цифровите активи привличат все повече и повече институционални инвеститори: банки, застрахователни и пенсионни фондове, според Гуидо Бюлер, ръководител на швейцарската банка за криптовалута SEBA.

След излитане до рекордните 69 000 долара през ноември 2021 г., стойността на биткойн пада през последните два месеца, а миналия понеделник слезе под 40 000 долара за кратко време, достигайки минималната стойност, наблюдавана през септември, отбелязва CNBC.

На въпрос дали биткойн ще може да се върне към предишните си рекордни нива, Байлър отговаря утвърдително, но подчертава, че волатилността на актива все още е висока. Според вътрешни оценки на SEBA, най-голямата криптовалута в света ще достигне границата от 75 000 долара – това е само въпрос на време.

Спадът в стойността на биткойн следва известна дестабилизация на американския финансов пазар: от началото на 2022 г. доходността на 10-годишните облигации на САЩ се увеличи рязко и инвеститорите преминаха към по-малко рискови активи. Въпреки това, за разлика от много акции, биткойнът запазва висока ликвидност, което му позволява да издържа на натиска от търговците без необратими процеси.

Байлър вярва, че същите тези институционални инвеститори в крайна сметка ще помогнат на биткойн да поскъпне през 2022 г. Други експерти са съгласни с него. Паскал Готие, ръководител на компанията за хардуерни криптопортфейли Ledger, смята, че такива инвеститори все повече се доверяват на криптовалутите.

А калифорнийският рисков капиталист Бил Тай по принцип вярва, че това, което се случва сега с биткойн, е просто поредната вълна от естествените му колебания: „Не знам кога ще расте отново, но ще расте”. И добавя, че сега най-голямата криптовалута в света е в процес на признаване от институционални инвеститори.

Коментари по темата: „Прогнозират $75 000 за биткойн тази година”

добавете коментар...

  1. Б. Г.

    Огромна измама!!!!

  2. Blah

    “волатилността на актива все още е висока” – тя винаги ще бъде такава; подчинява се единствено на пазара, и няма никакви регулации!

  3. !

    Биткойн е най-добрата инвестиция евър. Колкото повече хора го разберат и почнат да инвестират, толкова по-децентрализиран, сигурен и по-малко волатилен ще става. Биткойн е математика.

Коментар