ЕС решава до месец за поглъщането на MGM от Amazon

Amazon ще подсили неимоверно медийната си мощ при поглъщане на MGM
(снимка: Jordan Stead / Amazon)

Европейският съюз си определи краен срок до 15 март, за да вземе решение относно желанието на гиганта в онлайн търговията Amazon да погълне емблематичното филмово студио MGM.

В средата на 2021 г. Amazon обяви намерението си да придобие MGM в сделка на стойност 8,45 милиарда долара. Това ще бъде второто най-голямо придобиване в историята на Amazon, отбелязва Digital Europe.

Някои свръх-успешни предавания, както и огромен архив от филми на всички времена, ще попаднат под чадъра на компанията, която е гигант в сферата на търговията на дребно. Има данни, че след подобно придобиване стрийминг библиотеката на Amazon ще нарасне до повече от 55 000 заглавия, в сравнение с малко под 20 000, предлагани от Netflix.

В момента сделката се преразглежда от антитръстовите регулатори на ЕС. Сега контролните органи са си дали срок до средата на март, за да вземат окончателно решение.

Освен одобрение от ЕС, сделката ще трябва да получи зелена светлина и от Федералната търговска комисия на САЩ. В края на 2021 г. четири големи американски синдиката призоваха тази комисия да блокира поглъщането – с аргумента, че това ще даде на Amazon по-голям стимул да дискриминира конкурентите си.

Коментар