Търговията на дребно е пред цифрова революция

В близките пет години цифровата революция ще промени облика на магазинната търговия, прогнозира доклад на DBT Center. Очаква се секторът да получи т.нар. цифрова полза” в размер на 506 млрд. долара.

Ритейлът се доближава до цифров водовъртеж – това е един от трите отрасъла, които са най-податливи на дигитална революция. Следващото десетилетие цифровата полза (Digital Value at Stake) в търговията на дребно ще достигне 2,8 трлн. долара.

Изследването „Cisco A Roadmap to Digital Value in the Retail Industry” показва, че през 2015 г. търговията на дребно е реализирала само 15% от цифровия потенциал. Очевидно, дигиталната революция крие огромни възможности, но ритейлърите следва да отчитат и рисковете.

Проучванията сочат, че 47% от топ мениджърите в ритейл сектора се опасяват от загуби за бизнеса в резултат на цифровата революция. В следващите пет години може да изчезнат 4 от 10-те големи ритейл компании, но мениджърските екипи все още не взимат превантивни мерки срещу рисковете.

Основни източници на цифрова революция в ритейл сектора ще станат новите компании. Същевременно, ритейлърите с оборот от 20 млрд. долара, могат да спестят разходи за ИТ издръжка в размер на 33 млн. долара и да получат допълнителни приходи от 823 млн. долара годишно, ако възприемат напълно дигиталната революция.

Коментар