Oracle разкри колко печели Google от Android

За седем години, откакто е на пазара, мобилната платформа Android е донесла на Google приходи в размер на $31 млрд. и печалба, възлизаща на $22 млрд. Цифрите бяха изнесени от адвокатите на Oracle в съда, където компанията води дело с Google.

Oracle обвинява Google в нарушаване на авторски права за Java. Изнесените данни за приходите от Android са взети от конфиденциални финансови документи на Google. Интернет компанията, от своя страна, поиска от съда да забрани огласяването на подобна информация.

Досега Google никога не е публикувала обема на приходите от Android отделно от общите финансови резултати. Това е конфиденциална информация и публичното й разкриване може да окаже негативен ефект върху бизнеса на Google, се казва в обръщението на компанията към съда.

Oracle пък се стреми да докаже, че Google се възползва от езика Java, за да извлече повече печалби от новите си проекти. Компанията настоява Google да й плати компенсация, пропорционална на приходите от Android. Налице е огромна комерсиална изгода, казват адвокатите на Oracle.

Идеята за мобилна операционна система, която да конкурира Symbian и Windows Mobile, идва от калифорнийаската компания Android начело с Анди Рубин. През 2005 г., две години след основаването си, стартъпът е придобит от Google, а Анди Рубин оглавява проекта за нова мобилна платформа.

Кодът на Android се разпространява под отворен лиценз, т.е. всеки производител на устройства може да го инсталира безплатно на своите смартфони и таблети. Голямата ценност на платформата обаче е свързана с онлайн магазина Google Play, който съдържа милиони мобилни програми.

Съгласно условията на Google, ако производителят иска да инсталира Google Play на своите устройства, той трябва да предложи и всички останали приложения на Google. Така интернет компанията популяризира услугите си и печели от тях, в частност от системата с реклама на клик.

Вторият голям канал за приходи е продажбата на приложения чрез магазина Google Play. Корпорацията получава 30% от продажбите на всяко външно приложение, а останалите 70% са за разработчика. Това е стандартна схема, която се прилага и в останалите магазини за приложения като App Store на Apple.

Коментари по темата: „Oracle разкри колко печели Google от Android”

добавете коментар...

  1. harry

    znaesh taratanci

  2. ММК

    За това се знае отдавна, очаквах много по-конкретни числа

Коментар