Започва мащабно проучване на ИТ сектора в България

Накъде върви ИТ секторът в България и къде ще бъдем след 10 години – на тези въпроси ще се опита да отговори мащабно проучване сред общността на специалистите у нас
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов проект „The VOICE OF IT” цели да чуе гласа на ИТ специалистите у нас. Разширеното проучване на платформата DEV.BG е насочено към професионалисти с поне година опит в сектора  – Devеlopers, QAs, DevOps, SysAdmins, Architects, Team Leads, Project managers, Data Scientists и други роли, които са пряко свързани с технологиите. 

Проучването The VOICE OF IT се провежда под формата на кратки онлайн срещи, като участниците могат да изберат удобно за тях време в онлайн календар. Въпросите, които се поставят, са свързани с развитието на сектора, основни слабости, успехи, визия за бъдещето, проекти.

Целта е да се съберат важни данни, да се очертаят трендове и тенденции и така, разполагайки с актуална, обединена информация, ИТ браншът да поеме в правилната посока.

„Поставяме въпроси, на които е от съществено значение да намерим отговор по-скоро  – накъде върви ИТ секторът в България? Къде ще бъдем след 10 години? Ще успеем ли да излезем от имиджа на европейската дестинация с евтина работна ръка? И още важни теми, които днес са само хипотези”, сподели Ивайло Христов, съосновател на DEV.BG.

Амбицията на организаторите е проучването да достигне до голям брой специалисти в различни ИТ направления и да се превърне в най-мащабното за сектора в България. За всяко проведено интервю и събрана обратна връзка DEV.BG ще дари сума в подкрепа на значима кауза.

Коментари по темата: „Започва мащабно проучване на ИТ сектора в България”

добавете коментар...

  1. ceo кодер

    студенто
    значи имам големо желание да те взема на работа, ама жена ми вземах жена ми счетоводителка, че и малка заплатата и я направих фронд енд.
    Сестра и направих тестерка. На леля и сина го взех на интершип,
    на жената една приятелка от гимназията и много близка с кинезотерапия я направих организатор на проекти
    и не останаха позиции.
    Сега само аз кодя и имам нужда от хора ама няма бюджет, другите са меринджеи и вземат заплати.
    Аз само кодя и даже не ми дават да играм джаги.
    Затва сега записах изкузвтен интелект при наката, та той да работи вместо мойте меринджеи.
    Иначе работа мога ти дам ама заплата нема
    Тя е за моите хора.
    Бе питай бе човек нямаш ли някоя леля по фирмите или поне братовчед.
    виж си родата
    може да изкочи нещо
    или запиши се на курс при Фофу
    той ще те вкара в джаза

  2. Фофу

    Студента, има голямо разминаване между това което тези от човешки ресурси пресяват и това което програмистите искат. Това е световен проблем. Просто продължавай да пробваш, все някъде ще се съвпаднат двата входа.

    А това ,че си в техническия знаеш ли какво говори на старши програмиста – че си минал:
    химия, физика, виШа математика Х на брой семестри, електротехники поне две, материалознание, металознание, съпромат, техн. чертане, лабораторни упражнения с протоколи по гореизброените (е не всички), после по електронни системи протоколи. И някъде там един, два семестъра С и С++ и релационни бази данни (общи приказки без каквото и да е по-съвремнно).
    Но познай, за 90% от това което си минал на старши програмиста не му дреме.

    Той иска когато те извика да ти каже – виж сега тук, това е добре, но искам тук по-долу един бутон, дето като го цъкнеш да извади тези и тези данни от базата, да ги пусне на json формат и после ти като ги получиш на клиента, да ги дисплейнеш така и така. Като под “получиш на клиента” означава да изполваш или чисто JavaScript или jQuery, React, Angular, Vue, Axios или каквото друго използват във фирмата.
    И като ти каже това да се знае, че ти е ясно за какво иде реч и да започнеш задачата.

  3. о

    таа па

  4. HR Emilia

    Jordan,how about you keep those nonsense gibberish talks for yourself and inside this little useless empty head of yours. Since obviously you know ‘ Jack ‘about anything of how any IT company operates am amazed of how many retards (like yourself) can talk freely about subjects they have so little understanding close to nothing or no clue at all.

  5. Йордан

    До студента:

    Ами реално качествени кадри няма. Без да се обиждаш, но junior-ите са мъка за всяка една софтуерна фирма. Защо? Защото:

    1. Такъв човек с нищо не допринася за фирмата, а му се дава заплата. Приносът реално започва след втората година.
    2. Вместо старшите програмисти да програмират и да изкарват пари на фирмата, те си губят времето да оправят бакиите на младшите.

    Един съвет 🙂 Преди да започнеш да търсиш първата си работа, поработи малко върху уменията си да програмираш. Има десетки платформи за обучение, в който за 10-15 евро можеш да си накупиш сума ти уроци по програмиране. Гледай, пиши код, създай си github, качи там 100-200 хиляди реда код и въобще няма да ти се налага да търсиш работа – фирмите сами ще те намерят и ще се надпреварват кой да ти даде по-високо заплата.

  6. студент 3-ти курс ТУ-София

    А аз студент 3-ти курс, който още си търси първата работа като intern/junior developer искам фирмите да не реват за кадри, докато пресяват кандидатите на 100 души за 1 място и в същото време “Нямало кадри бре”… Жалка картинка…

Коментар