Криптоборса придобива дял във водеща бизнес медия

Сделка между криптоборса и медия предизвика разнопосочни коментари
(снимка: CC0 Public Domain)

Binance, една от най-големите компании за криптовалути в света, ще придобие дял на стойност 200 милиона долара във Forbes. 105-годишната медия, известна със своята класация на милиардерите, заяви, че сделката ще ѝ помогне да стане лидер в предоставянето на информация за цифрови активи.

Новината за инвестицията предизвика удивление сред наблюдателите на медиите и въпроси относно потенциален конфликт на интереси, отбелязва BBC. Според анализатори, крипто-активите са особено уязвими откъм манипулации от страна на знаменитости и медиен шум, поради което сделката би трябвало да породи вниманието на регулаторните органи по целия свят.

В изявление за инвестицията основателят на Binance Чангпен ‘CZ’ Джао каза, че вижда медиите като „съществен елемент за изграждане на запознатост у потребителите” за криптопазара и бързо развиващите се блокчейн технологии.

Китайско-канадският милиардер, чието нетно богатство се оценява на близо 100 милиарда долара, по-късно се насочи към Twitter, за да изясни коментарите си, заявявайки, че фокусът му е върху това да помогне на Forbes „да изгради своята технология” и определи като „свещена” редакционната независимост на Forbes.

Джао каза пред телевизионния канал CNBC, че неговата фирма търси инвестиции и в други традиционни компании, тъй като се стреми да ускори навлизането на блокчейн.

От своя страна изданието обяви, че Binance ще му предоставя технологични съвети, помагайки на медията да „максимизира марката си” и да разработи планове за превръщане на читателите в платени абонати. Редакцията посочи, че сделката няма да промени областите на покритие, но надеждата е, че ще позволи на съществуващия екип за дигитални активи и „някои други тенденции” да се развият с течение на времето.

„Forbes яростно отстоява своята независимост повече от век, независимо от нашата собственост, и това не се променя”, каза говорителят Бил Ханкс пред BBC. „Почтеността на нашата журналистика е най-важният ни актив”.

Много криптофирми се стремят да разгърнат дейността си в други бизнес-области, включително медиите. Причината е стремежът да разширят своя обхват, каза Анри Арсланиан, партньор в PwC – консултантска фирма, която често съветва криптофирми. Според него, дори и двете страни да обещаят независимост, връзката между Binance и голямата медийна марка повдига трудни въпроси.

„Това Binance да купи част от Forbes е като McDonald’s да купи част от Yelp или Marriott да придобие част от Trip Advisor”, написа Арсланиан в Twitter. „Въпреки че може да няма пряк конфликт на интереси, мисля, че усещането [за конфликт] си остава”.

Коментари по темата: „Криптоборса придобива дял във водеща бизнес медия”

добавете коментар...

  1. xyz

    Добър ход на CZ

Коментар