Нетбук екраните продължават да растат

Размерите на екраните за нетбуци стават все по-големи. Към момента близо 80% от мини лаптопите имат дисплеи с диагонал 10-11,6 инча, показва проучване на UMPCportal.com.

От тях най-много са нетбуците с 10-10,2-инчови екрани, които държат 61%. Четири месеца по-рано 68% от нетбуците имаха дисплеи с диагонал 10 инча.

Налице е категорична тенденция на ръст в търсенето на мини лаптопи с по-големи екрани, продиктувана от желанието за повече удобство.

Когато се появиха на пазара преди две години, нетбуците имаха 7-инчови дисплеи. Миналата година пък преобладаващият размер беше 8,9 инча.

Увеличаването на размера обаче не може да продължава безпрепятствено, тъй като екрани с диагонал 11,1 или 11,6 инча ще оскъпят нетбуците, което ще ги направи непривлекателни.

Освен това, Intel и Microsoft имат строги изисквания към характеристиките на мини лаптопите, съответно за процесорите Atom и операционните системи Windows XP и Vista. Двете компании нямат интерес нетбуците да навлизат в по-доходоносния сегмент на ноутбуците.

Така например, новата операционна система Windows 7 Starter Edition за нетбуци ще работи само на модели, екраните на които не са по-големи от 10,2 инча.

Коментар