Ще глобяват и закриват неизрядни онлайн магазини

В над половината от европейските сайтове (55%) за продажба на потребителска електроника са установени нередности, алармира Европейската комисия.

В частност, разследването се е натъкнало на подвеждаща информация относно правата на потребителите и общата цена на продукта, както и на непълни координати за връзка с търговеца.

"Разкрихме, че повече от половината от търговците на дребно, които продават онлайн електронни стоки, мамят потребителите", заяви комисар Меглена Кунева.

Проучването е инициирано от подвеждащата реклама и некоректните практики, използвани от уебсайтовете за продажба на потребителски електронни стоки.

Комисията е проверила 369 уебсайта, продаващи шест от най-популярните стоки в ЕС – цифрови фотоапарати, мобилни телефони, персонални музикални плеъри, DVD плеъри, компютърно оборудване и конзоли за игра.

В списъка са били включени 200 от най-големите уебсайтове за продажба на електронно оборудване, както и над 100 сайта, избрани на базата на потребителски жалби.

Първоначалните проверки на националните органи сега ще бъдат последвани от правоприлагаща фаза. От собствениците на онлайн магазини ще се изиска да коригират сайтовете или да изяснят своята позиция.

Непривеждането на даден уебсайт в съответствие със законодателството може да породи глоба или закриване на уебсайта, предупреди Комисията.

Онлайн продажбите на дребно на потребителски електронни стоки в Европа възлизат на приблизителна стойност от 6,8 млрд. евро за 2007 г. Близо един от всеки четири потребители, направили онлайн покупка, е придобил електронен продукт.

Над една трета от жалбите във връзка с онлайн продажби, обработени от мрежата от Европейски потребителски центрове през 2007 г., са се отнасяли до закупуването на електронно оборудване.

Коментар