Криптиране на файлове в Windows Vista

Преобразуването на данните, записани като файлове във вашия компютър, във вид, който може да бъде разчетен само от вас, е важна стъпка в защитата на ценна информация. Обикновено това става с помощта на допълнителен софтуер, безплатен или лицензиран.
Потребителите на изданията Business, Enterprise или Ultimate на Windows Vista могат да използват вградената в тях система за криптиране на файлове – Encrypting File System, за да осигурят защита на повечето персонални документи и данни (имайте предвид, че не можете да криптирате някои типове файлове и папки като системни файлове, онези, които са в папката Windows, или записани на твърд диск с файловата система FAT32.)
Как да използваме вградената способност на Vista:
1. Намерете файла или папката, които искате да защитите от чужди погледи.
2. Кликнете с десен бутон върху него/нея, за отворите прозорец Properties.
3. Кликнете върху бутона Advanced…, за да отворите прозореца с Advanced Attributes.
4. Сложете отметка до опцията за криптиране на съдържанието "Encrypt contents to secure data".
5. Кликнете OK, за да се върнете към Properties, след това кликнете OK отново.
Ако сте избрали да криптирате папка, ще трябва да отговорите на въпроса дали искате да криптирате само папката или и нейните подпапки и файлове. Направете вашия избор, след което натиснете ОК за старт на процеса на криптиране.
Според броя и големината на избраните файлове, това може да отнеме няколко минути. След завършването на процеса, вашите файлове се показват в различен цвят в прозорците на Windows Explorer. Можете да ги отваряте, редактирате, местите и изтривате по начина, по който бихте го направили с всеки друг файл; други потребители на този компютър обаче не могат.
Ако криптирате папка, всеки файл или папка, които местите в криптираната папка, също се криптират. Ако преместите нещо извън криптираната папка, криптирането остава.
Можете да премахнете криптирането по един от следните начини:
1. Ръчно, по обратния път на този, по който сте криптирали файла или папката (като премахнете отметката до реда "Encrypt contents to secure data" в прозореца Advanced Attributes).
2. Преместете файла или папката на твърд диск, форматиран с файловата система FAT32.
3. Преместете файла или папката на друго място в мрежата.
4. Изпратете файла като прикачен файл към електронната поща.
Не губете вашия ключ
Първият път, когато криптирате файл или папка, Vista ще ви подкани да направите резервно копие на вашия ключ за криптиране, в случай, че по някаква причина загубите достъп до вашите криптирани файлове. Трябва задължително да направите това – кликването върху балона с подканянето ще стартира помощния модул Certificate Export Wizard. Можете да оставите всички настройки, както са зададени, но трябва да посочите парола и място за файла, който създавате.
След това трябва да запишете файла върху нещо сигурно и лесно преносимо от рода на CD, DVD или USB стик – така няма да се притеснявате, че сте без него, ако се случи най-лошото.
Ако все пак се случи най-лошото, просто отворете архивирания ключ през Windows Explorer като кликнете два пъти върху него и стартирайте Certificate Import Wizard (ще ви трябва паролата, която сте използвали, когато за пръв път сте архивирали вашия ключ).

Коментар