Тестват безконтактно плащане чрез доближаване на телефоните

Търговците ще приемат плащания, като задържат своя iPhone до телефона на купувача
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко по-лесно може да бъде плащането в магазина? Apple обяви, че планира по-късно тази година да въведе опция за безконтактно плащане, която ще позволи на фирмите да използват своите телефони за обработка на транзакции в магазините без нужда от допълнителен хардуер.

Новата функция „Доближете за плащане” ще позволи на търговци от всякакъв размер да приемат плащания, като просто задържат своя iPhone близо до телефона или смарт-часовника на купувача. Системата работи и с безконтактни кредитни и дебитни карти.

Функцията ще бъде включена в предстояща бета-актуализация на iOS. Тя ще е достъпна само за модели като iPhone XS и тези след него.  Apple се надява, че това ще му помогне да задълбочи отношенията си с търговците на дребно. Данните за плащане ще бъдат защитени от същата технология, използвана в Apple Pay, като всички транзакции ще са криптирани.

„В сътрудничество с платежни платформи, разработчици на приложения и разплащателни мрежи ние правим по-лесно от всякога фирмите – от всякакъв размер, от самостоятелни предприемачи до големи търговци на дребно — безпроблемно да приемат безконтактни плащания и да продължат да развиват бизнеса си”, посочи Дженифър Бейли, вицепрезидентът на Apple Pay и Apple Wallet, цитиран от CNN.

Изглежда, че с новата функция Apple иска да се конкурира пряко със Square, която се позиционира като „партньор на продавачи от всякакъв размер”, предлагайки набор от услуги за плащане, включително хардуер като терминали за плащане и картови четци.

„Ние постоянно работим върху нови начини за намаляване на бариерата за навлизане на търговците, включително технология, която позволява на продавачите да приемат плащания без допълнителен хардуер, но в момента нямаме какво да обявим”, каза Маркъс Тори, говорител на Square, в отговор на запитване относно новината за конкурентната технология.

Коментар