Amazon ще тества соларен тротоар във Франция

Соларният тротоар на Amazon ще използва технология на компанията Apollo Power
(снимка: Apollo Power)

Онлайн търговецът Amazon ще изпробва лека и гъвкава технология за добиване на слънчева енергия чрез покрив и тротоар в свой склад във Франция. Тънкослойните фотоволтаични филми, които ще се тестват, позволяват използване на всякакви неправилни повърхности за добиване на слънчева енергия.

Поръчката на стойност 750 000 евро ще се реализира като част от стремежа на технологичната компания да захранва дейността си със 100% възобновяема енергия, което тя се надява да постигне до 2025 г.

Като част от начинанието ще бъдат инсталирани подобни слънчеви енергийни системи и на други големи сгради на Amazon, които не могат да поддържат традиционните слънчеви панели.

Тънкослойните слънчеви системи са по-малко ефективни от традиционните силициеви соларни панели, но пък имат предимство, че могат да паснат на повърхности, които не са плоски – овални фасади, колони, покриви на автомобили и др.

Гъвкавите филми за слънчева енергия в случая са разработка на израелска фирма – Apollo Power – и са направени за монтаж върху повърхности като корпусите на самолети или автомобили. Според производителя, скоро предстои гъвкавите филми да бъдат тествани и в космоса.

Изпитателният участък от тротоара на Amazon ще има площ от 50 квадратни метра, съобщи Financial Post. Той ще генерира слънчева енергия, докато хората ходят и карат велосипеди по него.

Apollo заяви, че очаква проектът да бъде завършен до края на годината, но няма гаранция, че ще успее, нито че системата ще бъде инсталирана и в други съоръжения на Amazon.

Коментар