Тънкослойни слънчеви клетки застигат кристалните по КПД

Тестова тънкослойна соларна клетка с площ 1 кв. см постига ефективност от 25%
(снимка: imec)

Международен екип от учени успя да постигне ефективност от 25% в преобразуването на слънчева енергия в електрическа, използвайки тънкослойна слънчева клетка.

Разработката е дело на изследователи от Университета в Хаселт (Белгия), международния изследователски център IMEC, Фламандския институт VITO и техните партньори от консорциума PERCISTAND.

Експериментът показва, че тънкослойната клетка генерира толкова електричество, колкото традиционната кристална силициева слънчева клетка, става ясно от публикация на imet.

За да постигнат рекордната ефективност, учените са използвали два материала вместо един, както е при кристалните панели. Всъщност те са разположили две клетки една върху друга.

Участниците в проекта подчертават, че горната граница на възможностите на тънкослойните слънчеви клетки все още не е достигната. Те очакват да увеличат енергийната ефективност до 30% през следващите три години.

Предимствата на тънкослойните елементи включват гъвкавост и малка дебелина, което ги прави идеални за интегриране в прозорци и покриви.

25-процентната ефективност е постигната с тестови клетки с площ около 1 кв см. Комерсиални продукти по тази технология се очакват на пазара в рамките на следващите 8 години.

Коментар