Очакват рязко поевтиняване на слънчевите панели до 2025

Търсенето на слънчеви панели изпревари предлагането с около 50 GW през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

На фона на високите цени на петрола и енергийната криза в Европа, анализаторите от Rethink Energy дават утешителна прогноза за любителите на зелената енергия. Според агенцията, пренасищането на пазара със слънчеви панели от поликристален силиций ще се случи скоро – до 2025 година, което означава рязко намаляване на цените им.

Поликристалният силиций, като един от най-ефективните материали за производство на слънчеви панели, започна да поскъпва бързо от миналата година. Първоначално върху цените повлияха санкциите на САЩ върху производството на тази суровина в Синдзян-Уйгурския автономен район на Китай, а през лятото ситуацията се влоши от недостига на въглища и електроенергия в Китай.

През 2020 г. килограм поликристален силиций струваше 6 долара, а печалбите на производителите паднаха почти до нула, сочат данните на Rethink Energy. До края на 2021 г. килограм от тази суровина вече струваше 40 долара, което повиши печалбата със стотици проценти.

Поскъпването на поликристалния силиций накара производителите на тази суровина да планират разширяване на производството. Само през последните няколко седмици десетки компании по света обявиха планове за разширяване на производството на поликристален силиций. Това трябва да доведе до производството на 4 милиона тона от суровината годишно.

Дори частичното натоварване на мощностите (до 2/3 от пълния им капацитет) ще позволи годишно производство на слънчеви панели с общ капацитет от около 900 GW. Планираните нови заводи ще заработят не по-рано от една година, което означава, че стартът на разширеното производство ще започне около средата на 2023 г.

Миналата година производственият капацитет за поликристален силиций беше само 621 000 тона, с реални доставки по-малко от 579 000 тона. Това ограничи производството на слънчеви панели до общ капацитет от 180 GW, с пазарно търсене от 205-220 GW. Поради проблеми с доставката на фона на пандемията от Covid-19, търсенето изпревари предлагането с около 50 GW годишно. В такива условия поликристалните силициеви панели просто не могат да бъдат евтини.

По данни на Rethink Energy, през 2030 г. индустрията може да произвежда слънчеви панели с общ капацитет от около 1000 GW годишно. В краткосрочен план производството на панели от поликристален силиций ще се утрои до 2025 г., достигайки 500-600 GW. Всички предпоставки за това са налице и се очаква предлагането да надхвърли търсенето, което ще намали цените на панелите.

„Недостигът на поликристален силиций ще продължи да ограничава инсталирането на слънчеви панели по целия свят до средата на 2023 г., през която ще бъдат пуснати в експлоатация 250 GW поликристални слънчеви панели. Ще са необходими най-малко пет години, за да се върне цената на поликристалния силиций до най-ниското ниво за всички времена от 2020 г., но след това ще падне още повече”, коментира Андрис Вантенаар, автор на изследването.

Анализаторите на Rethink Energy обобщават, че след като цените на полисилиция се възстановят и секторът възстанови рентабилността си, фабриките ще увеличат производството на слънчеви модули и можем да очакваме повече продукция на пазара до 2023 г. Това може да доведе до намаляване на изравнените разходи за електроенергия с до 12% (LCOE). Анализаторите очакват господство на Китай в тази индустрия, въпреки че Индия също ще увеличи производството.

Коментар