Intel се готви да погълне израелски чипмейкър

Intel е на път да осъществи значима сделка, поглъщайки израелската Tower Semiconductor
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corp.)

Intel подготвя сделка по закупуване на израелската фирма за чипове Tower Semiconductor. Придобиването се оценява на почти 6 милиарда долара, според пазарните анализатори.

Сделката може да бъде приключена още тази седмица, при условие че преговорите не се провалят, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на източници, „запознати с въпроса”. Ако договорът бъде осъществен, Intel ще стане собственик на седем производствени фабрики за полупроводници, разположени в три държави.

Tower има заводи за 150-мм и 200-мм силициеви пластини в Мигдал Хаемек, Израел; две 200-мм фабрики в Съединените щати (Нюпорт Бийч, Калифорния и в Сан Антонио, Тексас); две 200-мм фабрики в Япония; един 300-мм завод в Япония. Фабриките в Япония се контролират от TPSCo, която е съвместно дружество на Tower (51%) и Nuvoton (49%).

Tower е специализирана в производството на различни специализирани чипове (включително аналогови, сензори, MEMS, RFCMOS, PMIC и др.), отбелязва Tom’s Hardware. Фирмата използва т.нар. специални технологии като BiCMOS, SiGe и SOI. Те не са авангардни, но това не е нужно за конкретните типове приложения, за които се произвеждат чиповете. Надеждността е много по-важен фактор в случая.

Всъщност Intel до момента е възлагала производството на някои от продуктите си именно на Tower Semiconductor. Фирмата е в пряка конкуренция с GlobalFoundries, Vanguard International Semiconductor и United Microelectronics Corp. Някои от продуктите на Intel се произвеждат в GlobalFoundries и UMC.

Tower е шестият по големина производител на чипове по договор, според анализаторската агенция TrendForce, а годишните му продажби са на стойност около 1,3 милиарда долара за 2020 г.

Коментар