Япония пусна първите автономни кораби за контейнери

Автономният товарен кораб „Микаге” демонстрира пълен успех във вода
(снимка: Mitsui O.S.K. Lines)

Автономният транспорт става все по-популярен и Япония се надява да заеме лидерското място, когато става дума за революцията в морските товарни превози. Страната на изгряващото слънце е решила, че автономните товарни кораби трябва да съставляват 50% от флота ѝ до 2040 г. И успехите по пътя към постигането на тази цел са факт.

Консорциум с участието на японската нестопанска организация Nippon Foundation и партньори от товарната индустрия като Mitsui Lines и Japan Railway Construction изгради и тества автономни товарни кораби, фериботи и камиони-амфибии, съобщи Quartz. Трите организации сега се надяват, че технологията ще помогне за придвижване на товарите в бъдеще, тъй като Япония има все повече затруднения да поддържа своята производителност заради застаряването на населението.

Доказателството бе автономният товарен кораб „Микаге”, който в края на януари демонстрира пълен успех. Използвайки сателитна система от радарни сензори, камери и компас за навигация, 95-метровият безпилотен кораб измина 161 морски мили (почти 300 километра) от пристанище Цуруга в Японско море до пристанище Сакай близо до Осака.

За акостирането, една от най-трудните части от целия процес, „Микаге” използва помощта на дронове, които пуснаха въжетата на работниците, чакащи на пристанището, за да обезопасят кораба. Това се случи на 24-25 януари.

Дни по-късно, на 5 февруари, друг от автономните кораби на консорциума „Сузаку” завърши успешно пътуване между залива Токио и залива Исе. Той измина разстояние от 236 морски мили (380 километра) между залива на Токио и залива на Исе.

Фондация Nippon изчислява, че развитието на кораби с изкуствен интелект ще има положително въздействие от около 1 трилион йени (почти 8 млрд. евро) за японската икономика през 2040 г. Сатору Кувахара, главен изпълнителен директор на дъщерното дружество на Nippon Yusen, една от компаниите в консорциума, е уверен, че технологията ще бъде готова за практическа употреба през 2025 г.

След този етап предизвикателството ще бъде да се разработят регулаторна рамка и индустриални стандарти около този вид транспорт, посочи Кувахара пред Japan Marine Science.

Коментар