Унгария субсидира щедро производството на батерии

Унгария се наложи като център за производство на литиеви батерии в Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Унгарското правителство отпусна 336 милиона долара за субсидиране на строителството и разширяването на предприятия за производство на батерии на корейската компания SK On.

Страната отдавна е център за производство на литиеви батерии в Европа. В Унгария вече произвеждат SK On, LG Energy Solution и Samsung SDI, а китайският гигант CATL също има планове за изграждане на завод там.

Миналата седмица унгарските власти решиха да отпуснат най-големите досега субсидия за финансиране на строителството на предприятия на SK On. Според Business Korea, общият размер на държавните субсидии ще достигне $336 млн., от които $245 млн. ще отидат за завода в Иванча, който е в процес на изграждане, а $91 млн. за разширяване на предприятията в Комаром, които вече работят.

В замяна на финансовата подкрепа унгарските власти разчитат SK On да отвори хиляди нови работни места в предприятията си. През юни миналата година правителството на страната инвестира $161 млн. в развитието на инженерната инфраструктура на обекта на SK On в Иванча.

Двата работещи завода в Комаром са в състояние да произвеждат годишно литиеви батерии с общ капацитет от 17,3 GWh, а след завършване на строителството на завода в Иванча, той ще може да произвежда батерии с до 30 GWh капацитет годишно.

Още през следващата година корейската компания очаква да произвежда батерии с общ капацитет от 85 GWh годишно във всички свои предприятия, а до 2030 г. да увеличи капацитета до 500 GWh.

Коментар