Притискат корейските ИТ гиганти да станат по-зелени

Голям инвеститор оказва натиск на корейските фирми да намалят емисиите
(снимка: CC0 Public Domain)

APG Asset Management, най-големият пенсионен инвеститор в Европа, започна да притиска корейските технологични конгломерати да действат по-проактивно за справяне с изменението на климата.

APG борави с активи на стойност около 709 милиарда долара. Наскоро инвеститорът изпрати писма до 10 корейски компании – все филиали на големи корейски конгломерати, призовавайки ги да положат повече усилия за намаляване на въглеродните емисии.

В списъка фигурират изпълнителни директори и председатели на Samsung Electronics, SK hynix, SK Inc., LG Chem, LG Display, Lotte Chemical, Hyundai Steel, POSCO Chemical, LG Uplus и SK Telecom, съобщи The Korea Times. APG има значителни инвестиции в тези 10 корейски компании.

В писмото си до Samsung Electronics, например, APG посочва, че съотношението въглеродни емисии към приходи на фирмата е 8,7% към 2020 г., което е много по-високо ниво в сравнение с другите глобални ИТ лидери. Съотношението на емисиите към приходите на Apple е около 0,3 процента.

Ако Samsung Electronics не успее да намали текущото си ниво на въглеродни емисии, оценката на компанията може да бъде намалена поради увеличаване на разходите за емисии.

Остра критика бе отправена към SK Hynix. Съотношението на емисиите към приходите на фирмата е около три пъти по-високо от това на Samsung. Компанията е е критикувана за това, че, макар да има намерение да стане нулево-въглеродна до 2050 г., няма никакви графици, планове и етапни цели.

Компании като LG Chem, POSCO Chemical и Lotte Chemical също бяха призовани да се стегнат в екологичен аспект, като се има предвид, че техните въглеродни емисии в сравнение с приходите им са на по-високо ниво от други световни химически компании.

Тъй като не е обичайно пенсионни инвеститори да разкриват подробна информация за компаниите, в които са вложили средства, този ход се разглежда като силен стремеж на APG да оказва натиск върху азиатските фирми.

Коментар