Смесената реалност става масова до няколко години

В смесената реалност човек използва реални обекти, за да взаимодейства с виртуални обекти
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания Meta, под чиято шапка оперира Facebook, вярва, че технологиите, които съчетават физическия и виртуалния свят, ще станат достъпни за широк кръг потребители след няколко години. Това стана ясно на онлайн среща на компанията с представители на рекламни агенции, посветена на идеята за метавселена.

Технологията за смесена реалност позволява на човек да използва обекти от реалния свят, за да взаимодейства с виртуални обекти. Тя е един от компонентите на концепцията за метавселена, която включва създаването на много виртуални светове, където потребителите ще взаимодействат помежду си чрез цифрови аватари.

Миналата година Meta обяви намерението си да инвестира милиарди долари за създаване на хардуерни и софтуерни решения, които ще помогнат за създаване на метапространството. Сега основният проект на Meta в тази посока е VR платформата Horizon Worlds, която стана достъпна в САЩ и Канада в края на миналата година и набра над 300 000 потребители за по-малко от три месеца. За взаимодействие с платформата е необходим шлем Oculus VR.

Очаква се Meta да пусне мобилна версия на Horizon Worlds по-късно тази година, съобщи Ройтерс. Известно е също, че Meta възнамерява да създаде нов хедсет с добавена реалност, който се разработва като част от проекта Project Cambria. Това устройство беше споменато за първи път на събитието Facebook Connect миналата есен.

Коментар