Китай набляга на ракетите за многократно излитане и кацане

Китай усилено развива проектите си за космическо присъствие
(снимка: CNSA)

Китай проучва и разработва нови превозни средства за различни космически мисии, сред които и ракета-носител от ново поколение за многократна употреба за мисии до ниската околоземна орбита (LEO) и извън нея. Редица западни медии побързаха да коментират, че разработката е вдъхновена от модулите на SpaceX.

Концептуалното космическо превозно средство бе представено по време на реч на Ванг Сяодзън, президент на Китайската академия по технологии за ракети-носители (CALT), основен държавен производител на ракети. „Правим изследване на пилотирана ракета носител, задвижвана от LOX-метан пропелент”, каза Ванг на Международния симпозиум за перспективите и сътрудничеството за пилотирани полети в околоземна орбита, на 17 февруари.

За китайската разработка се твърди, че ще бъде в състояние да извежда полезен товар с тегло около 20 тона до ниската околоземна орбита, съобщи SpaceNews, позовавайки се на думите на Ванг.

Засега няма график или план за действителното приложение на системата. Това породи предположения, че работата по ракетата е в етап на проучване и вероятно не представлява завършена концепция.

Плановете на Китай за собствен космически транспорт обаче не са изненадващи на фона на амбициите на страната за развитие на собствената космическа програма и изграждане на собствена орбитална станция, за които се заговори още по-усилено покрай плановете за извеждане от употреба на Международната космическа станция.

По думите на Ванг, скорошното бързо развитие на технологиите за космически полети означава, че всички страни се стремят към модернизиране на ракетите, постигане на по-висока успеваемост, по-висока ефективност и скорост на изстрелване и много по-ниски единични разходи.

Китайският експерт направи препратка и към все по-амбициозните проекти за осъществяване на пилотирани космически полети до Луната и Марс и в по-дългосрочен план – проектите за установяване на съоръжения за дългосрочен престой извън Земята.

Коментари по темата: „Китай набляга на ракетите за многократно излитане и кацане”

добавете коментар...

  1. Мхм

    китайците само правят ментета

  2. Фофу

    А, е къде го “БЪгарин-а” да ни оясни бодро, колко изостанали са американците и колко напреднали са китайците.

Коментар