Версия 100 на браузъра крие риск за много уебсайтове

Много уебсайтове могат да пострадат от обновяването на браузърите до версии 100
(снимка: CC0 Public Domain)

Скоро ще излязат нови версии под номер 100 на популярните браузъри Google Chrome, Microsoft Edge и Mozilla Firefox. Това ще бъдат първите версии с трицифрено число, което може да разстрои работата на някои уебсайтове.

Актуализацията до версия 100 през следващите седмици може да доведе до грешки и проблеми със съвместимостта на много интернет ресурси, които не са готови да прочетат трицифрения номер на User-Agent, съобщи The Verge. В същото време Google, Mozilla и Microsoft се опитват да предотвратят негативните последици.

Разработчиците на браузъри предупреждават потребителите от месеци за предстоящото излизане на версия 100, което ще стане факт през март за Chrome и Edge и през май за Firefox. Google и Mozilla активно тестват уебсайтовете и от време на време съобщават за проблеми. За щастие списъкът с проблемни сайтове засега е доста малък – най-значими са HBO Go, Bethesda и Yahoo.

„Когато браузърите за първи път достигнаха версия 10 преди около 12 години, бяха открити много проблеми с библиотеките за синтактичен анализ на User-Agent, тъй като номерът на основната версия започна да съдържа две цифри вместо една”, обяснява екипът за разработка на Firefox в блога на Mozilla.

Подобно на прословутия бъг Y2K, когато много компютри решиха, че след 1999 г. настъпва 1900 г., браузърите, които преминават към версия 100, могат да причинят непредвидени проблеми. Някои библиотеки за синтактичен анализ може да имат твърдо кодирани опции, които не зачитат трицифрените номера на версиите на браузъра.

За да осигурят плавен преход към 100-та версия, Google, Microsoft и Mozilla добавиха специален флаг към текущите версии на собствените си браузъри, който разработчиците могат да включат, за да кажат на Chrome, Edge и Firefox номер на версията 100 и да помогнат за тестване на сайтовете.

Освен това разработчиците на браузъри имат резервен план, в случай че проблемите станат широко разпространени. Mozilla казва, че или ще поправи засегнатите уебсайтове, или временно ще замрази основната версия на Firefox на 99, ако проблемите са масови и неуправляеми.

Планът на Google е да добави флаг към Chrome 100, който ще позволи на браузъра да съобщава на сайтовете User-Agent 99. Microsoft все още не е казала как ще се справи с възможните проблеми.

Коментар