Учени: ежедневната употреба на Apple Vision Pro е опасна за здравето

Продължителната употреба на устройства като Vision Pro може да има отрицателни последици за човешкото тяло (снимка: CC0 Public Domain)

Очилата за смесена реалност Apple Vision Pro привлякоха огромен медиен интерес, тъй като се считат за иновативен продукт, който подобно на iPhone може да даде тласък на поредната технологична вълна. Първите отзиви за това устройство обаче са противоречиви, а някои изследователи предупреждават за рискове.

Apple позиционира Vision Pro като заместител на други устройства, включително iPhone, iPad и Mac. На уебсайта на компанията очилата се рекламират като устройство за изпълнение на различни задачи, като сърфиране в интернет, видео, комуникация и т.н. Но учени, специализирани в изучаването на технологии за виртуална реалност, смятат, че продължителната и редовна употреба на устройства като Vision Pro може да има отрицателни последици за човешкото тяло.

Изследователите са загрижени, че редовното използване на устройство като Vision Pro за дълъг период от време може да повлияе на начина, по който потребителят на очилата мисли и взаимодейства с други хора. Това, от своя страна, може да окаже значително влияние върху социалния живот, работата и обучението на даден човек, отбелязва Notebook Check в публикация по темата.

Задълбочени изследвания в тази област обаче все още не са проведени. Проучване от 2019 г. показа, че собствениците на VR очила се чувстват социално изолирани от другите хора. Разработчиците на Apple се опитаха да решат проблема със социалната изолация, използвайки противоречивата функция EyeSight, благодарение на която погледът на потребителя се проектира върху външния дисплей на Vision Pro.

В реалния живот обаче тази функция не работи толкова добре, колкото в промоционалните изображения на Apple. Очите на потребителя изглеждат силно пикселизирани и не толкова естествени, колкото обещава производителят.

Потребителите на Vision Pro забелязаха и други негативни ефекти от носенето на очилата за дълги периоди от време, които бяха добре известни и преди. Въпреки че Vision Pro може да се похвали с впечатляваща обща резолюция на дисплея от 23 милиона пиксела, това е значително по-малко от 567 милиона пиксела, които човешкото око може да види.

Продължителната употреба на VR очила може да наруши двигателната координация и способността на човек да взаимодейства с обекти от реалния свят, тъй като устройството влияе върху възприятието на човека. В момента потребителите на Vision Pro често се оплакват от силна умора на очите, когато взаимодействат с устройството за дълго време.

В допълнение, носенето на Vision Pro за дълги периоди от време може да причини болка във врата, тъй като устройството е доста тежко. Тясното зрително поле и ефектите на изкривяване може да причинят гадене след по-малко от час използване на очилата.

Според учените, възможни са и други негативни последици от използването на VR очилата, които все още са изследвани. Те смятат, че компаниите, които препоръчват ежедневно използване на такива устройства за дълги периоди от време, трябва да бъдат „по-предпазливи и сдържани” в изявленията си, поне докато учените не потвърдят безопасността на очилата.

Коментари по темата: „Учени: ежедневната употреба на Apple Vision Pro е опасна за здравето”

добавете коментар...

  1. еволиция

    това ще промени порното завинаги

Коментар