Intel избра Магдебург за новия си завод

Производствената експанзия на Intel в Европа започва със завод в Магдебург
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corporation)

Intel избра източногерманския град Магдебург за новата си европейска фабрика за чипове, която се оценява на няколко милиарда евро. Компанията ще оповести публично решението си на 4 март, предаде Ройтерс, като се позова на „човек, запознат с въпроса”.

По-рано Intel заяви, че е готова да инвестира до 95 милиарда долара в Европа през следващото десетилетие. На фона на глобалния дефицит на чипове компанията реши да отвори нов производствени центрове в Европа, след което започна процедура по „търсене” на подходящото място.

В този процес имаха значение бизнес-средата и държавните субсидии, които фирмата може да получи от правителствата. Германия беше начело в списъка с потенциални места, отбелязва Ройтерс. Местните власти в Пенцинг, Бавария и Магдебург и Дрезден в Източна Германия се опитваха да изкушат компанията и, изглежда, една от тези локации все пак е успяла.

Анализатори очакваха, че Intel ще изчака въвеждането на новото европейско законодателство за стимулиране на производството на чипове, преди да вземе решение за мястото на новата си фабрика в ЕС. Европейският закон за чипове има за цел да намали зависимостта на континента от азиатските доставчици на полупроводници чрез субсидиране на местното изграждане на фабрики.

Изборът на мястото изглежда интересен и от гледна точка на това, че Германия е страната-родина на много от най-големите производители на автомобили в света. Те са особено силно засегнати от глобалния недостиг на чипове в последните две години.

Малкият град Магдебург е столицата на провинция Саксония-Анхалт. Там се намира университетът Ото фон Герике и има място за нов завод в индустриалната зона Ойленберг на югозапад. Кога обаче ще започне строителството не се знае.

Говори се още, че това няма да е единствената фабрика на Intel в Европа и че компанията продължава да се оглежда за подходящи места с намерението да построи и втори завод. Франция и Италия са в радара на вниманието на голямата щатска компания.

Коментари по темата: „Intel избра Магдебург за новия си завод”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Айде бе, да не стане обратното.

  2. .

    Защо там а не у нас?? Елементарно! Защото след разнасянето на радиацията ще има много лесно достъпен материал за силициеви пластини! 😀

Коментар