Русия отпада от Световния мобилен конгрес

Мобилният конгрес в Барселона очаква между 40 и 60 хиляди посетители
(снимка: GSMA)

Няма да има руски павилион на най-голямото годишно изложение на телекомуникационната индустрия. „Шепата” руски фирми-участници пък отпадат от конгреса. Това решиха организаторите на MWC в петък, позовавайки се на санкциите, наложени на Русия заради конфликта в Украйна.

Организаторите на Световния мобилен конгрес осъдиха действията на Москва, но не планират да отменят или отлагат цялото изложение, насрочено за периода от 28 февруари до 3 март в Барселона.

„Според това, което виждаме днес, няма никаква нужда или изискване да отменяме изложението”, каза за Ройтерс Джон Хофман, главен изпълнителен директор на организатора на събитието GSMA. „Разбира се, ситуацията се развива и ние ще продължим да я наблюдаваме”, добави Хофман.

На „шепата” руски компании-изложители и техните ръководители ще бъде забранено да участват. Все пак Хофман не ги посочи поименно, като обясни, че списъците със санкции се променят непрекъснато.

„Ние се ръководим от международните санкции и има някои компании, които са идентифицирани в списъка със санкции – на тях ще бъде забранено да участват”. GSMA ще следва стриктно санкциите на САЩ.

Организаторите на конференцията очакват между 40 000 и 60 000 души на изложението. Засега се очертава то да е най-голямото, откакто настъпи пандемията. Все пак предвиденият брой участници е по-малък в сравнение с този през 2019 г.

Константи Сералонга, генерален мениджър на Фира де Барселона – мястото на събитието – очаква конгресът да отбележи „добро развитие”. „Очакваме да видим издание, което ще изглежда почти като събитие от преди пандемията”.

Въпреки напрежението около конфликта Русия-Украйна засега няма значителна отмяна на заетостта на хотелите в Барселона, свързана със събитието, с изключение на отпадането на някои представители от Източна Европа, съобщи туристическият сайт Hosteltur.

Коментар