Затягат регулациите над социалните мрежи със закони

Потребителите на социални мрежи ще получат повече инструменти за филтриране
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалните мрежи трябва да позволят на хората да скриват публикации и съобщения от профили без „проверен” собственик, предложи британското правителство в петък. Ако бъде приет, законопроектът за онлайн безопасност ще принуди големите социални мрежи да позволяват на потребителите да „филтрират” въпросния тип акаунти.

Как ще се проверява самоличността на потребителя – това ще зависи от самите социални мрежи. Предложената от правителството норма предвижда социалните мрежи да бъдат глобявани с 10% от глобалния си оборот, ако не се справят с „вредно” съдържание, съобщи BBC.

Наред с това законопроектът ще обхване публикуването на т.нар. порно за отмъщение, трафик на хора, онлайн екстремизъм и насърчаване на самоубийствата онлайн.

Въпреки че предложеният закон няма да попречи на създаване на анонимни профили, социалните мрежи ще бъдат принудени да дадат на своите потребители възможността да „откажат” да виждат публикации от непроверени акаунти.

Наред с това Отделът за цифрови технологии, култура, медии и спорт (DCMS) ще предложи на социалните мрежи да предоставят възможност на потребителите да потвърдят самоличността си, доказвайки, че снимките на потребителските им профили са истинни. Това може да стане с представяне на официален документ за самоличност или свързвайки акаунтите с регистрирани телефонни номера.

Какъв ще е в крайна сметка методът на проверка – това ще бъде оставено на самите социални мрежи. DCMS посочи, че ще бъде внимателен относно ограничаването на анонимни профили по различни причини, защото понякога такива се използват за сигнализиране за злоупотреби, „изследване на сексуалност” или споделяне на горчив опит в компании, склонни към злоупотреби.

От друга страна обаче потребителите трябва да получат инструменти за „контрол кой може да взаимодейства с тях”. Също така социалните мрежи ще трябва да позволяват на хората да филтрират „законно, но вредно” съдържание.

Коментари по темата: „Затягат регулациите над социалните мрежи със закони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Поредната цензура и налагане на контрол, както и увеличаване, събирането на лични данни.

Коментар