Рекорд: Смартфон се зарежда само за 9 минути

Oppo, зареждане на смартфон, бързо зареждане, топ
(снимка: стопкадър Oppo / YouTube)

Бързото зареждане на смартфони за няколко минути все повече се приближава до ежедневната реалност. На Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2022) Oppo постави нов рекорд за скорост на зареждането.

Технологията „SUPERVOOC” обещава да захрани батерия на смартфон с капацитет 4500 mAh до 100 процента за девет минути и до 50 процента само за 3,5 минути. 240-ватовата система все още е прототип и не може да се каже при подобни скорости на зареждане колко цикъла би издържал акумулаторът.

Същевременно Oppo ще комерсиализира 150-ватова система, която ще намери приложение в новите модели телефони още тази година. Подобна технология се очаква и в телефон на OnePlus.

„Технологията за светкавично зареждане SUPERVOOC е „способна да зарежда батерия от 4500 mAh от 1% до 50% за 5 минути и до 100% за 15 минути”, твърди компанията.

Постижението няма да съсипе батерията, благодарение на технологията „Battery Health Engine (BHE)”. За нея Oppo е създала „персонализиран чип за управление на батерията”, който наблюдава топлината и други фактори за здравето на акумулатора, заедно с нова химическа формула.

„Battery Health Engine е в състояние да поддържа батерията на 80% от първоначалния ѝ капацитет след цели 1600 цикъла на зареждане. Така по същество технологията удвоява живота на батерията според настоящите индустриални стандарти (счита се, че спад на капацитета до 80% от първоначалния се случва след 800 цикъла на зареждане и разреждане”, поясняват от компанията. Това означава, че потребителят може да зарежда телефона си всеки ден в продължение на четири години!

Бързото зареждане без накърняване на капацитета на батерията е една от най-желаните функции в смартфоните в днешно време. Когато потребителят може да включи телефона си за няколко минути и все пак да го „напълни” с много заряд, това променя играта и прави зареждането през нощта ненужно.

Oppo, OnePlus и Xiaomi разработват подобни технологии от около четири години. Останалата част от смартфон-индустрията ще трябва да навакса тези постижения, а Oppo се похвали, че вече е получила над 1300 патента за своите нови технологии за зареждане.

Коментар