Глобалната дружба в космоса остава, въпреки войната

Обстановката на Международната космическа станция е спокойна, засега…
(снимка: NASA)

Държави от всички краища на света са въвлечени в конфликта между Русия и Украйна. Но високо горе в небето, на 432 километра над главите ни, група астронавти и космонавти успяват да летят над конфликта и словесните престрелки на Земята. На борда на Международната космическа станция има двама руски космонавти, включително командирът на настоящата експедиция, един астронавт от Европейската космическа агенция и четирима американски астронавти. Заедно те продължават да поддържат станцията, да провеждат научно-изследователски експерименти и да се подготвят за разходки в открития космос и ротации на екипажа, независимо от войната долу.

Програмата за Международната космическа станция (МКС) започва през 80-те години на миналия век. Партньори са САЩ, Япония, наследникът на разпадналия се СССР – Руската федерация. Строителството в орбита започва през 1998 г., а космическата станция е постоянно обитавана от 2000 г. насам. Според последните изменения на плана, МКС ще функционира поне до 2024 г.

След избухване на военния конфликт между Русия и Украйна на 24 февруари излезе на дневен ред и въпросът какво се случва с МКС и нейния екипаж сега, когато Русия е санкционирана от ЕС, САЩ и техните партньори. Засега космонавтите продължават да работят по обичайния начин, в пълно сътрудничество.

В петък, първия ден след старта на военните действия, седемте души на МКС се присъединиха към командира на мисията и руския космонавт Антон Шкаплеров в аварийно учение, за да практикуват координираните си реакции при пожари, изтичане на химикали и други малко вероятни събития на борда на космическата станция.

Астронавтът на НАСА Том Маршбърн продължи да провежда експерименти в областта на стареенето на кожата. Астронавтът на ЕКА Матиас Маурер продължи да изучава генетиката на памучните клетки в космоса. Астронавтът на НАСА Раджа Чари извърши поддръжка на бягащата пътека, която екипажът използва за упражнения.

В понеделник членовете на екипажа на МКС си направиха кръвни проби и работиха върху реактивните раници в подготовка за предстоящите разходки в космоса, планирани за 15 и 23 март. Руският апарат Прогрес 79 използва двигателите си, за да издигне МКС до малко по-висока орбита.

Словесни престрелки

Долу на Земята отговорниците за космическите програми на отделните страни си разменят леки словесни удари, но без твърди намерения за промяна в работата на МКС. Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, напомни, че руски двигатели помагат за управлението на МКС в космоса. Апаратите периодично се включват, за да дават тласък на станцията и да коригират курса ѝ, за да може тя да продължи да се движи в орбита.

След това изказването стана по-остро, тъй като Рогозин запита в типичния за него саркастичен дух какво ще стане, ако това партньорство бъде блокирано. „Ако блокирате сътрудничеството с нас, кой ще спаси МКС от неконтролирано излизане от орбита”, запита той. Намекна, че при такова положение станцията може да падне на Земята, например в Съединените щати или Европа.

Мегамилиардерът Илон Мъск реагира на това. Той отговори на риторичния въпрос на Рогозин на следващия ден, като само публикува в Twitter логото на SpaceX. После Мъск заяви, че неговият собствен космически кораб може лесно да поеме задачата по поддържане на курса на МКС, за да ѝ помага да избягва космическия боклук и да поддържа височината си. Това може да стане с капсулите на SpaceX Dragon.

Словесната престрелка леко напомни за подобна размяна на любезности през 2014 г. Тогава също имаше санкции за Русия от страна на Запада. Тъй като американските космонавти по това време пътуваха до МКС чрез космическите кораби „Союз”, Рогозин иронично „предложи” на НАСА да използва батут, за да изпраща астронавтите си в орбита.

Мъск отговори на този хаплив коментар шест години по-късно, през 2020 г., след като SpaceX Crew Dragon отведе астронавтите на НАСА до МКС за първи път. „Батутът работи”, каза Мъск.

Добра воля

В понеделник НАСА посочи, че продължава да управлява Международната космическа станция както обикновено – съвместно със своите партньори, включително Русия. „Нашите дейности са номинални”, каза администраторът по космическите операции Кати Луедърс. „Ние сме работили в подобни ситуации и преди – и двете страни винаги са действали много професионално и са разбирали на професионално ниво важността на тази мисия”.

Мениджърите на космическите програми продължават да работят съвместно и имат добра комуникация. Поне на „работно ниво” няма признаци на проблеми. „Ние, като екип, работим точно както преди три седмици”, каза Луедърс.

Продължават да са в сила плановете за изпращане на космическия кораб „Союз” МС-21 до МКС, който Роскосмос трябва да изстреля от космодрума Байконур в Казахстан на 18 март. Апаратът трябва да се завърне на Земята на 30 март. На борда му ще пътуват Антон Шкаплеров, неговия колега Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай, който ще постави нов американски рекорд от 355 последователни дни в космоса. Тримата ще кацнат в югоизточен Казахстан. Луедърс е категорична, че се очаква всички нормални процедури за кацане да продължат както обичайно.

Русия продължава да предоставя гориво и двигатели за тягата за периодичното репозициониране на космическата станция. Жироскопите на НАСА осигуряват стабилност на станцията. Слънчевите панели продължават да генерират по-голямата част от електроенергията.

НАСА отговори на коментарите на Рогозин, казвайки, че космическата агенция продължава да работи с всички международни партньори. „Новите мерки за контрол на износа ще позволяват сътрудничество между САЩ и Русия в гражданското пространство. Не се планират промени в подкрепата… за текущи операции в орбита и наземните станции”.

Рогозин пък смекчи тона, като написа в Twitter: „Както казват дипломатите, „нашите опасения бяха чути”…

Перспективи

Междувременно на 30 март на МКС ще пристигнат нови обитатели. Това ще стане с първата изцяло частна мисия до космическата станция – Axiom Space Ax-1. Четирима астронавти, трима от които платени, ще пътуват до МКС на борда на космическия кораб SpaceX Crew Dragon за 10-дневен престой.

Плановете на Axiom са за изграждането на изцяло собствена, комерсиална космическа станция. Фирмата подготвя и собствен, частен модул към МКС, който трябва да е готов в рамките на две години, като част от проекта за частната космическа станция.

Людерс определя партньорството за МКС като важен символ за човешкото сътрудничество в свят, изпълнен с борби. „МКС е международно сътрудничество, създадено на база взаимни зависимости, което го прави невероятна програма”, каза тя. „Това е място, където живеем и работим в космоса, по мирен начин”.

В по-дългосрочен план бъдещето на МКС е ясно само до 2024 година. Сегашните участници продължат сътрудничеството в този срок. След това, от 2026 г. нататък, орбиталната лаборатория ще започне постепенно да се снишава към Земята. От юни до ноември 2030 г. три допълнителни товарни кораба Прогрес без екипаж ще се скачат със станцията и ще използват двигателите си, за да забавят МКС. След това МКС ще излезе от орбита, за да изгори някъде над южния Тих океан.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар