Вендинг машина продава NFT изкуство в Ню Йорк

На витрина в Ню Йорк вече работи вендинг машина за продажба на NFT изкуство
(снимка: @neon_gallery)

Платформата за колекциониране на цифрово изкуство Neon пусна първата вендинг машина за незаменими токени (NFT) в Ню Йорк. Целта ѝ е да направи онлайн произведенията на изкуството толкова лесно достъпни, колкото са газираните напитки и бонбоните.

Още по-изненадващо в това решение е, че потребителят няма никаква представа какво произведение на дигиталното изкуство би могъл да закупи. Решението е предназначено за „хората с любопитство към крипто-технологиите, които… са се опитали да купят криптовалута или са се интересували от закупуване на NFT, но просто са срещнали твърде много бариери”, казва главният изпълнителен директор на Neon Кайл Запител в интервю за Ройтерс.

Вендинг машината се намира в малка витрина във финансовия квартал на долен Манхатън. Отвън има табела с надпис „NFT ATM”. Изглежда като традиционна вендинг машина, но предлага QR кодове, които се издават на фишове в малки хартиени кутии. Цените варират от 6 до 420 долара.

След като QR кодът бъде сканиран, потребителят може да види новопридобитото произведение на изкуството на всеки смартфон, лаптоп или таблет. Кодовете водят до две категории цифрови произведения на изкуството – цвят или изображение на гълъб.

Оказва се, че има и фенове на идеята. Някои колекционери на NFT признават, че обичат случайността в своята страст към новия вид изкуство. Произведенията, продавани във вендинг машината, разчитат на блокчейна Solana, който гарантира въглеродно-неутрални транзакции.

Започвайки с 3 милиона долара първоначални пари, Neon се надява да пусне повече вендинг машини за NFT в молове и други обществени места. „Това е едно от наистина мощните послания… как може да се използва тази технология от стария свят, за да се даде възможност за възприемане на новите технологии”, казва Запител.

Коментар