Платени роботаксита тръгват в Сан Франциско

Waymo тестваше своите автономни автомобили без шофьор от 2018 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Возенето с Waymo в Сан Франциско скоро ще стане платено. Подразделението на Alphabet за роботаксита получи необходимото разрешение от Калифорнийската комисия за комунални услуги, което му позволява да таксува клиентите за пътуванията. Очаква се услугата да стане платена по-късно през март.

От октомври насам Waymo предлага возенето като платена услуга в Чандлър, щата Аризона. Малко след това фирмата кандидатства за разрешение да предлага роботакси като платена услуга в Калифорнийския отдел по моторни превозни средства.

Това стана, след като в периода от 2014 г. насам Waymo тестваше своите автономни превозни средства по обществените пътища, първо с наличието на шофьор в колата, а след това, от 2018 г., вече и без човек в автомобила.

Разрешението за услугата на Waymo в Сан Франциско, за което съобщи TechCrunh, досега позволяваше на компанията да работи в части от окръзите Сан Франциско и Сан Матео. Возилата могат да се движат дори при слаб дъжд и лека мъгла и при скорости до 105 км/ч.

Новото разрешение за предлагане на услугата срещу заплащане има условие. Клиентите, които решат да се възползват от пътуванията с роботакси в Сан Франциско, ще открият, че споделят кабината с оператор – човек-водач, който е там с оглед безопасността на пътниците.

Коментар