Новото роботакси на Waymo няма волан

Изцяло електрическото роботакси има дизайн, подобен на миниван
(снимка: Waymo)

Waymo, дъщерната компания на Alphabet, започна да предлага таксиметрова услуга чрез коли без шофьор във Финикс, Аризона, през октомври миналата година. С това тя стана първата търговска услуга за такси в света, която работи без шофьори-резерви зад волана. Сега компанията представи нов автомобил, който ще се включи в автопарка от роботаксита и изобщо няма волан.

Изцяло електрическото возило има дизайн, подобен на миниван, с равен под, ниско разположен, за да е удобно за качване и слизане. Двойка плъзгащи се врати, отварящи се в двете посоки, позволява влизане и излизане.

Превозното средство може да се похвали с много място за главата и краката. Комфортът е допълнен от регулируеми накланящи се седалки, а екрани и зарядни устройства позволяват на пътниците да се отпуснат по време на пътуването и да се забавляват.

Роботаксито е проектирано и се разработва в Гьотеборг, Швеция, а ще бъде произвеждано от Zeekr. Това е дъщерна марка за електромобили на китайския автомобилен производител Geely, съобщи NewAtlas.

Waymo казва, че возилото ще покрива американските федерални стандарти за безопасност на превозните средства и ще се присъедини към флота на Waymo One по пътищата на САЩ „през идните години” – разбира се, регулаторите ще имат голямата дума в коя година ще се случи това. Затова Waymo не може да даде по-точна прогноза.

Вътре в автомобила има просторно място за главата и краката
(снимка: Waymo)

За повече от десетилетие софтуерът за самостоятелно шофиране на Waymo е „навъртял” над 32 милиона километра в автономен режим на движение по обществени пътища. Това е повече, отколкото средностатистическият водач изминава през целия си живот.

От началото на тестовете по обществените пътища превозните средства на компанията са участвали само в няколко катастрофи, повечето от тях леки, като нито една от тях не е довела до смъртни случаи.

Коментар