Tesla изтегля 475 000 коли от пазара в САЩ

Близо половин милион електромобила Tesla ще бъдат изтеглени от американския пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският производител на електромобили Tesla ще изтегли от пазара в САЩ повече от 475 000 коли, става ясно от документи, подадени в щатския регулатор за безопасност.

Компанията обяви, че изтегля 356 309 превозни средства, поради потенциални проблеми с камерата за задно виждане, засягащи Тesla Model 3 от периода 2017-2020. Още 119 009 автомобила Model S също ще бъдат изтеглени поради потенциални проблеми с багажника.

Като цяло производителят ще изтегли от пазара близо 500 000 автомобила, доставени през миналата година, съобщи BBC. Доклад за безопасност, представен този месец, сочи, че около 1% от изтеглените коли Model 3 може да имат дефектна камера за задно виждане.

С течение на времето „повтарящото се отваряне и затваряне на капака на багажника” може да причини прекомерно износване на кабела, който осигурява захранването на камерата за задно виждане, се казва в доклада, представен от Tesla на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). А загубата на камерата за задно виждане може да „увеличи риска от сблъсък”.

Изтеглянето на Model S включва превозни средства, произведени между 2014-2021 г., някои от които може да имат проблем с „вторичната ключалка” на предния багажник. Тази неизправност означава, че ако основната ключалка се освободи по невнимание, предният багажник „може да се отвори без предупреждение – и да пречи на видимостта на водача, увеличавайки риска от катастрофа”. Около 14% от обявените за изтегляне Model S може да имат този дефект.

И в двата случая в докладите се посочва, че до момента Tesla няма информация за катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с потенциалните неизправности.

Коментари по темата: „Tesla изтегля 475 000 коли от пазара в САЩ”

добавете коментар...

  1. Уточнителен въпрос

    Какво означава използваната в статията дума “изтегля”?

    Това същото ли е като направеното от Volkswagen “изтегляне” след като ги хванаха в лъжа за дизеловите двигатели?

Коментар