Гневен финландец взриви своята Tesla Model S

Този 8-годишен Model S беше взривен от финландец след оферта за ремонт от 20 000 долара
(снимка: стопкадър Pommijätkät / YouTube )

Финландецът Туомас Катайнен стана световноизвестен, след като взриви своята Tesla Model S. Новината и видеозаписът на случката обиколиха световните технологични медии и предизвикаха разностранни разсъждения сред широката общественост.

Катайнен си купил Tesla Model S през 2013 г. „Е, когато купих тази Tesla, първите 1500 км бяха хубави”, разказва Катайнен, цитиран от The Verge. После обаче по таблото започнали да светват, една след друга, различни индикации за грешки, за проблеми. Напоследък положението станало нетърпимо.

Катайнен откарал своята Tesla при механик, който открил, че единственият начин да поправи колата е да смени целия акумулаторен пакет. Това щяло да струва на финландеца най-малко 20 000 евро.

Навярно всеки горд собственик на Tesla би могъл да разбере огорчението и разочарованието, като се има предвид, че базовата цена за нова Tesla Model S от 2013 г. започва от 57 400 долара. Ремонтът би струвал повече от една трета от цената на нова кола!

Катайнен побеснял, взел своята Tesla от сервиза и казал на механика, че ще „взриви цялата кола”. И точно това направил.

Той се свързал с групата „Pommijätkät” – общност на любители на пиротехника и взривове. Нейните бомбаджии закачили 30 кг динамит към колата и я паркирали в стара каменна кариера в Яала, Финландия. Ядосаният собственик пък сложил в колата снимка на Илон Мъск, прикрепена към манекен за краш-тестове, оборудван с каска и дебело зимно яке.

Катайнен задействал експлозията от близкия бункер и колата изригнала в огнена топка, а после из кариерата се посипали отломки. На въпроса дали някога се е забавлявал толкова със своята Tesla, отговорът на Катайнен е: „Не, никога не съм се е забавлявал толкова с Tesla!”…

Коментари по темата: „Гневен финландец взриви своята Tesla Model S”

добавете коментар...

  1. ЕКСПЕРТ

    Нисан 2,2 DCI 100 Kw двигател. Добра нафта и съм си аз. Няма студ , няма жега. Климатика на 6 и пей сърце. Електричките ще станат конкурентни когато цъфнат налъмите.

  2. Инженер

    Настоящите електромобили са скъпи боклуци ! Подарих моя 25-годишен Fiat Tipo 1,9 TD на приятел, той не слеза от него е колата работи перфектно !

  3. XDA

    Горният “механик” е типичния бай ганьо, който разбира толкова от техника, колкото средностатистическия човек от химия.
    За разлика от него, аз карам хибрид. Да, не е изцяло електромобил, но поне имам наблюдения над батерията и работата й. Буквално преди дни за Коледа, оставих колата на студено за два дни на по-високо място, през нощта температурите са падали до -7/8. Всичко бе замръзнало около нея. След два дни натиснах копчето (ключовете са отживелица ганьо) и батерията бе на същия заряд, на който я бях оставил. Ако е загубила заряд е било малко, тип 5% и затова не се отчиташе визуално.
    Ганьовците обичат да се изказват убедено за неща, до които никога не са се докосвали. Те разбират и от електромобили и от ваксини и от совалки.

  4. механик

    Всички електромобили са пълен боклук! Паркираш в Петък и оставяш електромобила на 1оо% зареден и пълен на -10 градуса по Целзий отвън . В понеделник отиваш няма един грам ток. Батерията е умряла. За разлика от боклука в бензиновият /газов независим автомобил резервоарът си е пълен догоре. Въртиш ключа и караш.Електромбилите са боклук.
    Батерия=боклук.Окачване боклук.Пълен пластмасов боклук

Коментар