DARPA разработва автономен подводен дрон

Подводният дрон трябва да навигира самостоятелно, да комуникира, да носи товар…
(снимка: DARPA)

Агенцията за военни разработки DARPA започна втората фаза от своята програма „Манта Рей”, която има за цел да създаде серия от автономни подводни дронове, способни да изпълняват самостоятелно океански мисии на дълги разстояния, без човешка подкрепа за зареждане, поддръжка или логистика.

В тази втора фаза DARPA сключи договори с външни изпълнители, които да изградят и представят по един демонстрационен дрон в пълен размер. Избраните изпълнители са Northrop Grumman Systems Corporation и Martin Defense Group, съобщават от агенцията.

Мисията представлява впечатляващо предизвикателство. Подводните дронове трябва да бъдат абсолютно самодостатъчни в трудната океанска среда. Те ще трябва да спират и зареждат собствените си батерии, като събират енергия от източници, достъпни в океана. Трябва да могат да усещат, разпознават и избягват всякакви препятствия , вкл. заплитане във водни растения, да не се надраскват от подводни скали и корали и да не засядат в дълбочинни пукнатини.

Наред с това подводните дронове трябва да бъдат силно устойчиви на корозия, за да издържат на влиянието на солената океанска вода, склонна да разяжда метала. Освен това роботите ще трябва да се справят с широк спектър от микро- и макроорганизми, които ще се опитат да се настанят на повърхностите на дроновете.

И докато правят всичко това, устройствата ще трябва да навигират самостоятелно, да комуникират с уреди на повърхността и да носят значим полезен товар – потенциално за месеци наред. И не стига всичко това, но би трябвало и да са трудни за откриване.

Учените на DARPA са създали кратко видео, което показва какво се очаква от подводните дронове. Може да ни харесва или пък не – всъщност няма никакво значение, защото инженерите на агенцията навярно изобщо не се интересуват от това дали графиката им се харесва на широката общественост или не.

Коментар