Обучават бактерии бързо да ядат метали

Свойство на бактерията лептоспири може да реши сериозни екологични проблеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Група чилийски учени, ръководена от биотехнолога Надак Реалес, откриха интересно свойство на бактерията лептоспири от групата на екстремофилите. Тези бактерии живеят в екстремни условия и се хранят с метал, когато са гладни.

Лабораторията на Реалес се намира в район с лоша екология поради развитата в тази област минна индустрия. Целта на изследването е да помогне на хората в района бързо да се отърват от излишния метален скрап, натрупан в пустинята Атакама през последните години – там се изхвърлят контейнерите за транспортиране на камъни, съобщи Yahoo.

По време на изследването учените са открили интересни свойства в бактерията лептоспири, живееща в киселата среда на гейзерите Татио на височина 4200 метра. Обикновено бактериите унищожават метала за 2 месеца, но когато са лишени от възможността да ядат нещо и в този момент им бъде даден метал, например пирон, са способни да го унищожат за три дни.

С това откритие учените от Чили планират да се борят с излишъка от скрап и опасното замърсяване на околната среда. Отбелязва се, че отпадъците от мини съдържат огромни количества токсини.

Коментари по темата: „Обучават бактерии бързо да ядат метали”

добавете коментар...

  1. ИМЕ*

    Дано не изпуснат тези бактерии в градовете и промишлените зони!

  2. Бабел

    Доста интересно.Как органична материя взаимодейства с неорганична?Може би разяждат метала, а дали се хранят?Всъщност къде отива метала?Ами ако се “организират” и си направят мехнизъм?Това са нови работи и вероятно следват в традицията за технологията за морската и отпадъчната вода, пречиствана с никроорганизми /Япония/.

  3. к

    Да ги бяха обучли да ядат пластмасата в морето и почвите, металите са ни нужни.

Коментар