Метал мени цвета си, обещава тънки гъвкави дисплеи

Тънки листове от уникална сплав с дебелина само няколко нанометра могат да се оцветяват в различни нюанси с натискането на един бутон. Това обещава създаване на ново поколение дисплеи с ярки цветове, тънки, леки, сгъваеми и удобни за носене в ултра-малки компютърни устройства като Google Glass или умни контактни лещи.

Сплавта германий-антимон-телур на (GST) може да преминава от аморфна фаза, при която нейната молекулярна структура е нарушена, и строго подредена кристална решетка. Това става чрез енергията от лазерен лъч или електрически ток.

До този момент материалът е бил изследван с цел използване в модерните чипове за памет и се използва при някои записващи устройства. Изследователи от Университета в Оксфорд обаче се заинтересували от екзотичните оптични свойства на материала. Повечето от тях се проявяват, когато материалът бъде направен на много тънки слоеве (т. нар. филми).

Екипът скрепил няколко пласта от сплавта, дебели 7 нанометра, между два слоя прозрачен проводник – индиево-калаен оксид. Получените чипове произвели различни цветове в зависимост от общата дебелина на „сандвича“. Което се оказало още по-впечатляващо е, че те започнали да променят цвета си при промяна на фазата.

Така например 70-нанометровият „сандвич“ преминавал от небесно синьо към тъмно синьо, докато 180-нанометровият преливал цветовете от ярко розово до „залезно“ оранжево. Комбинирането на точните нано-слоеве би могло да доведе до създаването на гъвкави, ултра-тънки дисплеи с ярки и наситени цветове, смятат учените.

GST и индиевият оксид могат да се нанасят директно върху стъклени повърхности като например авто-стъкла и окачени дисплеи. Така може да се окаже, че тази нова технология има предимство пред прозрачните органични светодиоди, които се използват в момента, защото последните трябва да бъдат капсуловани с по-скъпи метали с цел предпазване от оксидиране.

Коментар