Мобилна технология улеснявя паркирането

Нова технология, разработена от Paysera, позволява на водачите да плащат за паркиране, без да напускат превозното средство

Нова технология, разработена от Paysera, позволява на водачите да плащат за паркиране, без да напускат превозното средство

Платежната система Paysera пусна нова мобилна технология за паркиране, базирана на регистрационните номера на превозните средства. От разработчика очакват иновацията да промени съществуващите навици за паркиране в цял свят.

Новата технология свързва регистрационната табела на превозното средство с електронен портфейл и осигурява на водачите възможност да заплащат за паркиране, без да напускат превозното средство. Така самата регистрационна табела на превозното средство се превръща в метод за плащане.

„Не е необходимо водачите да имат пари или кредитни карти, не се налага да се извършват плащания чрез автомати за плащане, няма опашки край бариерите”, коментира Андриус Балкунас, мениджър развитие на EVP International – компанията, които разработва платежната система Paysera.

За използването на иновативната система не са необходими допълнителни устройства в превозното средство. Водачът трябва да отвори сметка за платежна система Paysera и еднократно да регистрира табелата с SMS.

След като превозното средство влезе на паркинга, на сметката на Paysera се резервира определена парична сума, в зависимост от таксата за паркиране. След като превозното средство напусне паркинга, цялата запазена сума за паркиране се прехвърля с едно плащане.

Новата технология функционира от юли във Вилнюс, столицата на Литва. Paysera е институция за разплащания по електронен път, лицензирана от Европейския съюз. Към момента Paysera има над 150 000 потребители, а през 2013 г. с нея са преведени 636 млн. лв.

Коментар