HP си връща първото място при лаптопите

HP бележи 19,1% ръст в доставките на лаптопи през второто тримесечие

HP бележи 19,1% ръст в доставките на лаптопи през второто тримесечие

Рокада на пазара за лаптопи установи Digitimes Research през второто тримесечие на годината. HP си връща първото място от Lenovo, а тайванските производители Acer и Asus си разменят местата в Топ 5.

В периода април-юни доставките на мобилни компютри са намалели с 4,9% спрямо първото тримесечие, въпреки положителния тласък от пенсионирането на Windows XP, отбелязва анализаторската компания. Спадът се дължи на дефицита на дисплеи и някои други ключови компоненти, както и на намалялото търсене в Китай, Южна и Централна Америка.

Лидерът на пазара HP бележи 19,1% ръст в доставките на лаптопи, в сравнение с второто тримесечие на предходната година. Делът на американската компания е 19,5 %, благодарение на което тя се изкачва на първо място, измествайки Lenovo (17,7%).На трето място е Dell с пазарен дял от 12,2%.

Доставките на Acer са се увеличили през тримесечието с 31,3%, е делът й възлиза на 10,8%. Компанията е на четвърта позиция, като изпреварва Asus, която има 10,5% дял. Прогресът на Acer се обяснява с пускането на нови модели и коригиране на запасите в търговската мрежа.

Коментар