Излизат Firefox смартфони по 50 долара

Смартфоните под управление на Firefox OS се продават в 15 страни по света

Смартфоните под управление на Firefox OS се продават в 15 страни по света

Mozilla обеща да пусне този месец смартфони под управление на Firefox OS на цена от 50 долара. Устройствата ще се продават на индийския пазар, съобщи Mozilla Тайван.

Firefox смартфоните излязоха на пазарите в Латинска Америка и Европа преди една година и вече са продадени над един милион устройства, твърдят от разработчика на платформата.

В Индия Mozilla е сключила договори с десетки търговски вериги за продажба на евтините смартфони, докато на другите пазари компанията оперира само с един или два оператора, пише digitimes.com.

Производствената себестойност на подобни устройства не превишава 25 долара, благодарение на евтиния чипсет от китайската компания Spreadtrum Communications.

В момента над 10 производители и повече от 20 оператори поддържат платформата Firefox OS. Сред тях са LG, Alcatel, Huawei Device и ZTE, които продават Firefox смартфони в 15 страни по света.

В допълнение, тайванските производители Foxconn и VIA са ангажирани в разработката на Firefox таблети, а Panasonic планира да пусне телевизори на базата на Mozilla.

Компанията очаква през 2015 година да бъдат продадени 10 милиона смартфона под управление на Firefox OS, при общ пазар от 1 милиард умни устройства, според Gartner.

Коментар