Пейсера България с ycпeшнo IPO нa ВЕАМ пазара на БФБ 

С привлечените от IPO-то средства Paysera ще продължи да развива дигиталните си платежни услуги (снимка: CC0 Public Domain)

Пейсера България АД реализира успешно пъpвичнo пyбличнo пpeдлaгaнe (IPO) нa cвoитe aĸции нa ВЕАМ пазара на БФБ на 12 юни 2024 г. Кoмпaниятa за дигитални платежни услуги плacиpa 94418 бpoя нoви aĸции и нaбpa дoпълнитeлeн ĸaпитaл в paзмep нa 1 151 900 лeвa, при оценка на компанията от над 10 млн. лева.

“Благодарим за доверието, което ни гласуваха 236 инвеститора. Тяхното участие и подкрепа са ключови за бъдещия растеж и развитие на компанията и най-важните цели на първичното публично предлагане ще могат да бъдат постигнати”, коментираха от Пейсера.

Набраните средства от предлагането ще бъдат използвани за подготовка за локален лиценз за дружество за електронни пари и покриване на капиталови регулаторни изисквания, развитие на основните платежни услуги и учредяване на дружество за колективно финансиране с фокус ипотечно кредитиране.

Групата от компании Paysera Network включва партньорска мрежа в Литва, Латвия, Естония, България, Румъния, Албания, Косово, Украйна и Грузия. През 2019 г. Пейсера България основа дъщерно дружество в Румъния и е собственик на 95% от капитала му.

Paysera доставя иновативни дигитални платежни услуги за физически и юридически лица, отчитайки, че бизнесът в Европа става дигитален и трансграничен и има нужда от адекватно банкиране.

В офисите на компанията в София и Букурещ работят над 50 човека, а клиентите ѝ в България и Румъния наброяват 70 000 физически и юридически лица (идентифицирани клиенти).

Коментар