Чака ни AI катастрофа, ако пренебрегнем етиката

Нуждаем се от механизми за глобално управление, които гарантират, че изкуственият интелект спазва етичните граници, смята премиерът на Италия – Джорджия Мелони
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и папа Франциск обединиха усилията си в предупреждение към световните лидери на срещата Г-7: Гмурнете се с главата напред в изкуствения интелект, без да мислите за етиката, и вие по същество ще предизвиквате катастрофа.

Съюзът на Мелони и папа Франциск, който се изгражда от месеци, ще достигне кулминацията си в петък, когато понтифексът, в почивка от обичайните си небесни задължения, отлети за срещата на върха на Г-7 в Южна Италия по нареждане на Мелони, съобщава The Register.

„Мелони е много притеснена от загубата на работни места и социалните и икономическите последици от изкуствения интелект. Тя се опасява, че това може да се превърне в социално цунами”, коментира Паоло Бенанти, францискански монах и технологичен гуру, който съветва както Мелони, така и папата.

Бенанти, очевидно почитател на метафорите, добави: „След справянето с миграцията, изменението на климата и сега с изкуствения интелект, папа Франциск показа, че има голяма способност да определя дневния ред, той е като антена”.

Още през септември Мелони, на 47 години, излезе на сцената на ООН в Ню Йорк, за да говори за „алгоретика” – термин, измислен от Бенанти. „Бяхме свикнали с прогрес, който имаше за цел да оптимизира човешкия капацитет, докато днес имаме работа с прогрес, който рискува да замени човешкия капацитет”, каза Мелони.

„Все повече и повече хора вече няма да са необходими в свят, вечно доминиран от неравенства, от концентрацията на власт и богатство в ръцете на малцина”, допълни тя. Премиерът на Италия има право, особено що се отнася до мощта на мултинационалните корпорации.

Бенанти, който винаги е бил силен в статистиката, посочи: „В Болоня имаме четвъртия най-мощен публичен суперкомпютър в света. Той има 40 000 GPU, градивните тухли за AI. Междувременно Марк Зукърбърг каза, че ще изгради суперкомпютър с графични процесори и е поръчал 600 000 от тях. Мултинационалните компании наистина имат огромна власт и мисля, че британският премиер Сунак споделя това безпокойство”.

Сунак и Мелони разговаряха тет-а-тет за технологията, когато Джорджия отскочи до британската среща за безопасност на изкуствения интелект в Блечли Парк през ноември.

Мелони похвали 87-годишния папа за това, че предизвика дебата с призива си за конференция по етиката на изкуствения интелект във Ватикана през февруари 2020 г., привличайки мощни компании като Microsoft и IBM, както и Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Негово светейшество също така призова мигрантите да бъдат защитавани, а призивът му за екологично събуждане от 2015 г. в енцикликата Laudato Si (Похвален бъди) подчерта как изменението на климата удря най-силно бедните.

„От мигрантите през екологията до изкуствения интелект, той е чувствителен към нуждите на най-уязвимите хора, социалните ефекти”, казва Бенанти. “Той вижда как цялото обучение по изкуствен интелект се извършва от слабо платени английско говорящи по целия свят. По същия начин той вижда как използването на генетично модифицирани култури всъщност прави фермерите по-бедни и по-зависими от технологиите”.

Когато папата застане пред микрофона на Г-7 в Пулия, той ще говори за въздействието на изкуствения интелект върху бедните и може да предупреди за AI в автономните оръжия. Очаквайте Мелони да поведе аплодисментите и да защити по-строги закони, за да държи обществото в течение, коментира The Register.

„Това не е свят, който искаме”, каза Мелони пред ООН през септември. „Нуждаем се от механизми за глобално управление, които гарантират, че тези технологии спазват етичните граници”.

От друга страна, рекламата на AI може да е напълно преувеличена. Проучване, публикувано тази седмица от Lucidworks, обяви „фазата на медения месец за приключила”, след като установи, че „финансовите ползи от реализираните проекти” в бизнеса са били незначителни.

Коментар