Битка за върха: Apple изпревари за кратко Microsoft

Apple достигна пазарна капитализация от $3,3 трилиона вчера и за кратко беше по-скъпа от Microsoft (снимка: Tim Cook / X)

В сряда Apple за кратко надмина Microsoft по пазарна капитализация, за да се превърне в най-скъпо оценената публична компания в света. Скокът в акциите на ИТ гиганта от Купертино беше провокиран от анонсите за изкуствен интелект, които Apple направи в понеделник, по време на  конференцията за разработчици WWDC 2024.

Apple имаше пазарна капитализация от $3,3 трилиона към около 10:45 сутринта ET, изпреварвайки пазарната капитализация на Microsoft от $3,2 трилиона. Това статукво обаче не се запази до затварянето на търговията и Microsoft завърши пред своя конкурент.

Инвеститорите, след като научиха експанзивните планове на Apple за изкуствен интелект във фамилията ѝ устройства, изстреляха акциите на производителя на iPhone с повече от 7% до рекорден връх във вторник. Този ентусиазъм продължи и в сесията в сряда, като акциите на компанията се повишиха с още 2,8%.

Apple обяви, че ще вгради генеративен изкуствен интелект в собствените си приложения и най-новите си устройства, с функции, вариращи от технология за подпомагане на писането до емотикони, генерирани от AI.

Анализаторите на Morgan Stanley, Evercore и Bank of America заявиха в бележки до инвеститорите тази седмица, че новите AI функции, наречени Apple Intelligence, ще накарат потребителите да купуват нови iPhone.

„Ограничаването на Apple Intelligence до iPhone, продадени през последната година, засилва нашето убеждение, че AI може да помогне за започване на супер цикъл на iPhone”, коментираха от Evercore.

Има битка за върха. Microsoft надмина пазарната капитализация на Apple по-рано тази година. А по-рано този месец Nvidia изпревари Apple и за кратко стана втората най-скъпа публична компания в САЩ.

Microsoft също е вероятно да се облагодетелства от амбициите на Apple в изкуствения интелект. Производителят на iPhone обяви, че ще включи широкоезичните модели на OpenAI като налична функция за своите потребители, като с времето ще се появят и други AI модели.

Microsoft е един от най-големите инвеститори на OpenAI и нейните облачни услуги Azure отбелязаха скорошен растеж, подхранван от широкото приемане на AI моделите на OpenAI. Така че успехът на Apple с OpenAI ще означава успех и за Microsoft.

Коментар