Пръстен чете книги и списания за слепите

Учени от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) разработват аудио-устройство за четене, което може да се носи на показалеца, подобно на пръстен. Той ще е в помощ на хора с увредено зрение. Пръстенът-четец може да се окаже безценен помощник, осигурявайки незабавен достъп до всякакъв печатен текст.

finger-reader

Четенето е лесно като посочването с пръст, благодарение на високотехнологичния пръстен

Така нареченият FingerReader е прототип, произведен от 3D принтер, който пасва на показалеца като голям пръстен. Той е оборудван с малка камера, която сканира текста. Синтезиран глас четете думите на глас, бързо превежда книги, менюта в ресторантите и други печатни материали, необходими в ежедневния живот, особено когато незрящият далеч от дома.

Четенето е лесно като посочването с пръст. Специален софтуер проследява движението на пръста, идентифицира думите и обработва информацията. Устройството има вибрационни мотори, които сигнализират на незрящия, ако ръката му се отклони от текста.

Разработването на миниатюрното устройство е отнело три години, посветени на писане на софтуер, експериментиране с различни дизайни и работа по обратната връзка от тестова група хора с увредено зрение. Все още устройството се нуждае от доста довършителни работи и подобрения, за да стане готово за пазара.

Коментари по темата: „Пръстен чете книги и списания за слепите”

добавете коментар...

  1. андроидчо

    абе можеше да го напишете хора със зрителни увреждания ама какво да правиш 🙂

Коментар