Децата в Силистра са най-запалени по книгите

760 деца от цялата страна се включиха в четвъртото издание на  „Читателска щафета” с повече от 2700 прочетени книги

760 деца от цялата страна се включиха в четвъртото издание на „Читателска щафета” с повече от 2700 прочетени книги

Силистра е градът с най-много четящи деца, сочат резултатите от национална кампания за насърчаване на четенето. Общо 760 деца от цялата страна се включиха в четвъртото издание на „Читателска щафета” с повече от 2700 прочетени книги, съобщиха организаторите от „Детски книги” и „Аз чета”.

За втора поредна година Силистра е градът с най-много запалени деца читатели – 141. След крайдунавския град на второ място се нарежда София със 78 участници, следвана от Стара Загора с 40 и Русе с 36 млади читатели.

В рамките на „Читателска щафета 4: Ловци на приключения” децата четоха книги от поредиците „Сам Силвър, тайният пират”, „Детективите Агата и Лари” и „Приключенията на Минерва Минт”.

„От формулярите за участие, които удостоверяват прочетените от децата книги, става ясно че основните насърчители на четенето в страната са учителите”, посочи Валентина Стоева, главен редактор на сайта „Детски книги”.

Общо 473 преподаватели от цялата България са потвърдили прочетените книги на своите ученици. След тях достойно се нареждат 255 библиотекари и 56 родители.

Читателската страст на децата от Силистра се отразява и в класацията на най-активните училища в кампанията, където първенци са ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Иван Вазов”, следвани от СОУ „Паисий Хилендарски” – Златица.

Децата с най-много прочетени книги са Демира Недева на 8 години – с 18 прочетени заглавия, Йоан Иванов Петков на 9 години и Калоян Цанев на 7 години – всеки с по 11 заглавия.

Сред учителите на първо място с най-много възпитаници, изпратили форма за участие, се нарежда Миглена Манчева от столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” с 26 участници в щафетата, следвана от Цветомира Кънева от ОУ „Васил Левски” гр. Исперих с 23 ученици.

Коментари по темата: „Децата в Силистра са най-запалени по книгите”

добавете коментар...

  1. to Anonumus

    от коментара ти си личи кво е извън София…. словореда ти е като на джихадист!

  2. калисто

    Научи се да пишеш лигльо!

  3. Anonymous

    София няма място никаде там само са лиглювци и деца кадето незнаят какво е извън софия.

Коментар