Настъпи краят на смартфон ерата BlackBerry

BlackBerry беше еталон за мобилно устройство в зората на смартфоните
(снимка: CC0 Public Domain)

Устройствата BlackBerry вече виждат финала на своето съществуване. От 4 януари те вече няма да се поддържат, като се очаква постепенно да загубят възможността да се включват към клетъчни мрежи.

В зората на смартфоните BlackBerry беше еталон за мобилно устройство. Със своята физическа клавиатура този вид джаджи се харесваха, а и бяха широко възприети в корпоративните среди, отчасти заради услугите, обикновено минаващи през сървъри на BlackBerry, което им даваше високи нива на сигурност и контрол.

В крайна сметка компанията BlackBerry постепенно се отказа от телефоните, а след време изцяло напусна хардуерния бизнес (сега предоставя основно услуги за корпоративна сигурност), припомня Arstechnica.

Последната версия на BlackBerry OS, която се появи, датира от 2013 г., така че засегнатите тук устройства вече са изключително стари. Обещаният период на поддръжка всъщност приключи преди повече от година, така че компанията изглежда вече е преизпълнила обещанията си.

Ефектът от края на поддръжката е подробно описан на страница с често задавани въпроси, която бившият производител на устройства поддържа. Основната промяна е, че BlackBerry вече няма да изпраща актуализации за устройствата. С течение на време те ще започнат да „губят” своите функционалности.

Броят на хората, които вероятно ще бъдат засегнати от края на ерата BlackBerry, е доста малък. Но няма съмнение, че краят на настоящата година е и край на една технология, която безспорно бе много значима за времето си.

Коментар