В началото на голям преход сме, заяви Зукърбърг

Създаването на истинско усещане за присъствие във виртуални светове ще изисква огромен напредък в свързаността, казва основателят на Facebook – Марк Зукърбърг
(снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Американската компания Meta, под чиято шапка оперира Facebook, търси партньори за реализиране на нейната визия за метапространството, стана ясно в началото на седмицата.

Когато Facebook обяви, че ще промени името си на Meta през октомври, компанията заложи на идеята, че метапространството е бъдещето на целия интернет. Сега фирмата полага усилия да го изгради и да гарантира, че основните мрежи, на които всички разчитаме всеки ден, са достатъчно надеждни и ефективни, за да го поддържат. Но това е предизвикателство, с което Meta не може да се справи самостоятелно.

„Днес сме в началото на следващия голям преход, този към метапространството”, каза изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг, цитиран от CNET. „Но създаването на истинско усещане за присъствие във виртуални светове ще изисква огромен напредък в свързаността. Той е по-голям от всяка от стъпаловидни промени, които сме преживели досега”.

Множество технологични постижения ще са необходими за сбъдване на надеждите и мечтите за метапространството – всепоглъщащ виртуален свят от следващо поколение, където хората ще могат да работят, играят, учат и да общуват с приятелите си и семейството си. Тези постижения в крайна сметка се свеждат до способността да се обработват огромни обеми от данни, по-бързо и по-ефективно от когато и да е досега.

Зукърбърг добави, че създаването на метапространство изисква инфраструктура за свързаност, която може да се развива толкова бързо, колкото и технологията на виртуалния свят, и това начинание изисква работа с партньори. Затова Meta е „на разположение” и желае да подкрепи онези, които правят пробиви в технологиите, явяващи се основополагащи за метапространството.

В блог публикация вицепрезидентът на Meta по свързаността Дан Рабиновиц допълни изявлението на Зукърбърг, заявявайки, че метапространството трябва да бъде изградено на основата на „отвореност и оперативна съвместимост”, за да се гарантира, че хората надлъж и нашир ще могат да се възползват от новата технология.

Според миналогодишния доклад на ITU, само 63% от световното население има достъп до интернет. Това не е добре добре за Meta и другите компании, които се стремят да изградят новото поколение интернет. Всички те ще трябва да работят усилено, за да гарантират, че дигиталната пропаст няма да стане още по-дълбока.

В това отношение Meta има известен опит. Поне от 2013 г. фирмата си сътрудничи с технологични партньори, за да осигурява достъп до интернет за отдалечени и „откъснати от света” региони по света. Проектите ѝ варират от инвестиции в сателитен интернет до полагане на подводни кабели.

На Световния мобилен конгрес тази година Meta дойде именно с надеждата да намери още партньори, с които да работи за изграждане на мрежи, проектирани за метапространството. Днес фирмата е готова да се похвали с първото такова сътрудничество: заедно с испанската мрежа Telefonica ще се изгражда иновационен център в Мадрид. Сега в задачата се пита: кой ще бъде следващият?

Коментар