Започва производството на 32-нм процесори












Intel започва производството на процесори по 32-нанометрова технология Westmere. Първите такива чипове се очакват на пазара в края на настоящата година или в началото на следващата, съобщи CNET News.

Новите процесори стъпват на архитектура Nehalem, която вече доказа качествата си при 45-нанометровите продукти на Intel.

По 32-нм процес ще се произвеждат процесори Clarkdale за настолни компютри и мобилни Arrandale с интегриран видеочип G45, който обаче ще остане 45-нанометров.

Междувременно Intel подготвя за пазара нови модели процесори с архитектура Nehalem, изпълнени по 45-нанометров процес. След семейството чипове за настолни компютри Lynnfield компанията ще пусне аналогични процесори за лаптопи – четириядрените Clarksfield.

В близко време се очакват и чиповете Jasper Forest за вградени системи, които също стъпват на архитектура Nehalem. Макар и изготвени по старата 45-нм технология, тези процесори имат 32-нанометрова система за вход-изход и управление на захранването.

Два завода на Intel ще преминат към 32-нм производство през четвъртото тримесечие на годината, а още два – през 2010 година. Преходът ще струва на Intel около 7 милиарда долара.

Конкурентът AMD планира да премине на 32-нанометров процес през 2011 година.

Коментар